Prosiliście o przepis na boczniaki, więc leci ;)
Składniki:
Boczniaki 400g
Jajka 2 szt
Mleko 150 ml
Mąka 200g
Roszponka 1 op
Pomarańcza 1 szt
Ser feta 200g
Awokado 1/2
Porzeczki czerwone 100g
Ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Miód 1 łyżka
Sól/pieprz
Pestki słonecznika 1 garść
Olej do smażenia
Zaczynamy od przygotowania z mąki, mleka i jajek gęstego ciasta naleśnikowego z dodatkiem soli i pieprzu. Namaczamy w nim pojedynczo boczniaki i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.
Owoce porzeczki przesmażamy z miodem, aż się rozpadną i puszczą sok. Dodajemy ocet jabłkowy i olej w tych samych proporcjach, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie przecieramy przez sito. Dressing mamy gotowy ;)
Na talerzy układamy roszponkę, pokrojony w kostkę ser feta, awokado i wycięte filety z pomarańczy. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i polewamy dressingiem. Na wierzch wykładamy boczniaki.
Smacznego ;)
P.S.
Boczniaki możesz zawsze zastąpić innymi grzybami, szczególnie że już niedługo sezon.
Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców z powodzeniem możesz użyć konfitury owocowej.
W ciescie nie robilam, zawsze smażę na maśle bez panierki:-) Ale moze wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJeszcze nigdy nie próbowałam boczniaków, ale taki pomysł na ich przygotowanie mi się bardzo podoba :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne ;)
UsuńJuż sama kompozycja smakowa brzmi niezwykle! Bardzo jestem ciekawa, jak to danie smakuje - zapisuję sobie!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzyznam, że jeszcze nigdy nie próbowałam boczniakow
OdpowiedzUsuńPolecam, można z nich zrobić wiele ciekawych potraw ;)
UsuńZachęcam do spróbowania ;)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńUwielbiam boczniaki, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby je zrobić razem z sałatką. Teraz z pewnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńZachęcam ;)
UsuńFajne, sezon się zaczyna więc takie ciekawości mile widziane :)
OdpowiedzUsuńNiedługo kolejne przepisy z boczniakami, zapraszam
UsuńNo ja właśnie także robiłam jak kilka osób powyżej - na masełku i tyle. Nie wpadłam, aby zrobić takie cudo jak Ty! Na pewno wypróbuje - przepis dodałam do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJuż wkrótce boczniaki w innych odsłonach, zapraszam
Usuń