Wegetarianizm jest co raz bardziej popularny na całym świecie, ale wiele osób nie
wyobraża sobie życia na diecie bezmięsnej. Wegetarianie przekonują, że dieta wegetariańska jest na tyle różnorodna, że nie odczuwają braku mięsa w diecie i teoretycznych niedoborów pokarmowych, o które dieta jest posądzana, i monotonii. Niektórzy ludzie przechodzą nawet na bardziej radykalną dietę – wegańską. Wówczas rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego,
by w ich codziennym menu nie było nic bezpośrednio od zwierząt
Powody przejścia na wegetariański sposób żywienia są różne: etyczny, ekologiczny, religijny, filozoficzny, ale najczęściej eliminujemy z diety mięso w przekonaniu, że jest niezdrowe.
Człowiek – niezależnie od miejsca zamieszkania i trybu życia – nie wymaga dla swej egzystencji spożywania takich, czy innych pokarmów, lecz dostarczenia z pożywieniem określonych ilości energii i niezbędnych składników odżywczych. Składniki te są dość nierównomiernie rozłożone w różnych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Źródłem jednych składników (np. witaminy C, folacyny, węglowodanów i tłuszczów nienasyconych) są przede wszystkim produkty roślinne, a źródłem innych (witaminy D, B12, wysokowartościowego białka i wapnia) produkty zwierzęce. Nie oznacza to jednak, że wykluczając z diety jakiś rodzaj pokarmów (np. mięso) nie można zaspokoić swoich potrzeb pokarmowych.
Na czym polega wegetarianizm?
Wegetarianizm wywodzi się z Indii i terenów Bliskiego Wschodu i ma wiele odmian:
typ
wegetarianizmu
|
produkty
wykluczone z diety
|
produkty
spożywane
|
semiwegetarianizm
dieta zbliżona do założeń diety śródziemnomorskiej, stosunkowo rzadko akceptowana przez wegetarian; dostarcza organizmowi witaminy B12 |
|
|
pescowegetarianizm
ichtiwegetarianizm, odmiana semiwegetarianizmu |
|
|
pollowegetarianizm
odmiana semiwegetarianizmu |
|
|
laktoowowegetarianizm
|
|
|
laktowegetarianizm
dieta najczęściej stosowana przez wyznawców hinduizmu i buddyzmu; liczne badania wykazały, że zwolennicy tej diety często dostarczają organizmowi więcej wapnia niż osoby odżywiające się tradycyjnie, dieta nie obejmuje jednak źródeł żelaza hemowego |
|
|
owowegetarianizm
|
|
|
weganizm
|
|
|
witarianizm
|
|
|
frutarianizm
|
|
|
dieta makrobiotyczna
|
|
|
Dieta wegetariańska opiera się na 5 grupach pokarmowych:
- pełnych ziarnach zbóż
- warzywach
- roślinach strączkowych
- owocach
- orzechach/pestkach
Rośliny strączkowe stanowią podstawowe źródło białka. W połączeniu z produktami pełnoziarnistymi dostarczają komplet niezbędnych aminokwasów.
Do roślin strączkowych zaliczamy min. fasolę (czarna, biała, czerwona, zielona, kolorowa, mung), cieciorkę, soję, groch, soczewica (brązowa, zielona, czerwona) i bób.
Do roślin strączkowych zaliczamy min. fasolę (czarna, biała, czerwona, zielona, kolorowa, mung), cieciorkę, soję, groch, soczewica (brązowa, zielona, czerwona) i bób.
Produkty pełnoziarniste stanowią
podstawę dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Są źródłem niezbędnych
węglowodanów złożonych, dostarczają białka i witamin z grupy B. W
zależności od produktu są również bogate w sole mineralne takie jak
magnez, żelazo czy cynk.
Zrezygnujcie z białego pieczywa, białego makaronu i ryżu, które dostarczają jedynie pustych kalorii i powodują nagłe skoki insuliny w organizmie. Zastąpcie je produktami z pełnego ziarna: makaronem razowym, razowym lub wieloziarnistym pieczywie, brązowym ryżem, kaszą (gryczaną/jęczmienną/kuskus/pęczak).
Zrezygnujcie z białego pieczywa, białego makaronu i ryżu, które dostarczają jedynie pustych kalorii i powodują nagłe skoki insuliny w organizmie. Zastąpcie je produktami z pełnego ziarna: makaronem razowym, razowym lub wieloziarnistym pieczywie, brązowym ryżem, kaszą (gryczaną/jęczmienną/kuskus/pęczak).
Warzywa to
doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Kupujcie
warzywa sezonowe i mrożone. Najwięcej składników odżywczych zachowacie
przygotowując je na parze lub jedząc surowe. Warto szczególnie zwrócić
uwagę na zielone warzywa jak sałata, kapusta, brokuły, jarmuż czy
brukselka.
Owoce to
źródło energii (węglowodanów) i witamin. Pamiętajcie o bogatych w
błonnik jabłkach. Jedzcie banany, gruszki i śliwki. Jeżeli macie
możliwość pozwólcie sobie czasem na drogie i egzotyczne owoce - dla
smaku i urozmaicenia.
Orzechy i pestki to
doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, białka i mikroelemntów takich jak
cynk, żelazo czy magnez. 100g orzeszków ziemnych czy pestek słonecznika
kosztują poniżej 2zł, a wystarczą na kilka dni. Nieco droższe są
migdały, pestki dyni czy orzechy włoskie. Polecamy również orzechy
brazylijskie – niesamowicie sycące, bogate w selen.
Orzechy pomimo ich pro zdrowotnych właściwości zawierają dużo tłuszczu dlatego też powinniśmy je spożywać z umiarem.
Uzupełnij
swoją dietę również o mielone ziarna sezamu i siemienia lnianego. Gotowe
ziarna możesz kupić w każdym sklepie. Wystarczy je zmielić w młynku do
kawy i stosować jako posypka do sałatek i kanapek. Siemię lniane to
świetne roślinne źródło kwasów omega-3.
Wegetarianizm to coś więcej niż tylko dieta
Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa, w istocie
znaczy on więcej. To określony styl życia połączony ze specjalną dietą.
Chociaż motywy zerwania z tradycyjnym sposobem odżywiania mogą być
różne, niezależnie od tego, czy decyzja o niejedzeniu mięsa wynika z
przekonania, że człowiek nie powinien zabijać zwierząt, ze snobizmu, czy
zafascynowania buddyzmem, przejście na dietę wegetariańską powinno
zawsze wiązać się ze zmianą sposobu myślenia, odejściem od stereotypów
obyczajowych i zastąpieniem ich nowymi wzorcami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz