OTO TRZY ZWYCIĘSKIE PRZEPISY W NASZYM KONKURSIE:
CRUMBLE Z JABŁKAMI
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Cramble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną.
KIEŁBASKI Z PUREE Z SOSEM CEBULOWYM
Składniki:
4 świeże kiełbasy lub
400 gram małych ziemniaków
70 gram masła, pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki mleka migdałowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki worcester sauce
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Cebulę obrać pokroić w paski przysmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Ziemniaki obrać. Włożyć ziemniaki do dużego garnka z wodą w ilości wystarczającej do pokrycia ziemniaków. Doprowadzić zawartość do wrzenia na dużym ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować zawartość na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Odsączyć ziemniaki.Włożyć je z powrotem do garnka i dodać masło, mleko migdałowe, musztardę Dijon, sól i pieprz. Mieszamy wszystko następnie przeciskamy ziemniaków przez praskę do puree.
Podczas gotowania ziemniaków, należy umieścić folię do pieczenia na blasze. Umieść kiełbaski w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Piec przez około 15 minut, aż kiełbasy są upieczone. Tłuszcz który podczas pieczenia wydostał się z kiełbasek dodajemy do cebuli i dwie łyżki worcester sauce.. Tak powstanie nasz sos. Na talerzu kładziemy purre z ziemniaków a na nich kładziemy kiełbaski oraz polewamy sosem z kiełbasek i cebuli.
WELSH CAKES- WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI
Składniki:
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
50 g smalcu
75 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
50 g smalcu
75 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta przyprawy korzennej
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść caisto. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Szklanką wykrawać ciastka o średnicy ok. 7 cm. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać. Ciastka smażyć na patelni po 3 minuty z każdej strony.
ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY I ZAPRASZAMY WSZYSTKICH NA NASTĘPNE KONKURSY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz