niedziela, 6 lipca 2014

Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu - WYNIKI

OTO TRZY ZWYCIĘSKIE PRZEPISY W NASZYM KONKURSIE:

CRUMBLE Z JABŁKAMI

Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek

Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Cramble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną.

KIEŁBASKI Z PUREE Z SOSEM CEBULOWYM

Składniki:
4  świeże kiełbasy  lub 
400 gram małych ziemniaków 
70 gram masła, pokrojonego w kostkę 
1/2 szklanki mleka migdałowego 
2 łyżeczki musztardy Dijon 
1 łyżeczka soli morskiej 
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki worcester sauce

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Cebulę obrać pokroić w paski przysmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Ziemniaki obrać. Włożyć ziemniaki do dużego garnka z wodą w ilości wystarczającej do pokrycia ziemniaków. Doprowadzić zawartość do wrzenia na dużym ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować  zawartość na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Odsączyć ziemniaki.Włożyć je z powrotem do garnka i dodać masło, mleko migdałowe, musztardę Dijon, sól i pieprz. Mieszamy wszystko następnie przeciskamy ziemniaków przez praskę do puree.
Podczas gotowania ziemniaków, należy umieścić folię do pieczenia na blasze. Umieść kiełbaski w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Piec przez około 15 minut, aż kiełbasy są upieczone. Tłuszcz który podczas pieczenia wydostał się z kiełbasek dodajemy do cebuli i dwie łyżki worcester sauce.. Tak powstanie nasz sos. Na talerzu kładziemy purre z ziemniaków a na nich kładziemy kiełbaski oraz polewamy sosem z kiełbasek i cebuli.

WELSH CAKES- WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI

Składniki:
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
50 g smalcu
75 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta przyprawy korzennej 

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść caisto. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Szklanką wykrawać ciastka o średnicy ok. 7 cm. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać. Ciastka smażyć na patelni  po 3 minuty z każdej strony.

ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY I ZAPRASZAMY WSZYSTKICH NA NASTĘPNE KONKURSY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz