Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 puszka kukurydzy
- świeża kolendra
- 1 szklanka mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- świeży majeranek
Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekaną kolendrę i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Masa powinna mieć konsystencje gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Nakładamy porcje ciasta na mocno rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego ;)
Krem z dyni jadłam i uwielbiam, placków jeszcze nie miałam przyjemności próbować. Twoje wyglądają smakowicie więc przepis dodaję do ulubionych do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;) zapraszam po inne przepisy
UsuńKukurydza, kolendar - jak najbardziej. Ale połączenia z dynią bym nie wymyślił. Bardzo ciekawe i na pewno do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do spróbowania ;)
Usuń