sobota, 14 marca 2015

Roladki drobiowe

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pierś z indyka -> promocja!
  • roszponka -> promocja!
  • gruszki w occie
  • papryka konserwowa -> promocja!
  • marchew
  • duży burak
  • jajka
  • bułka tarta
  • sezam
  • siemię lniane Zielony Nurt
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia -> promocja!
Roladki drobiowe

Obie piersi kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, wcierając lekko przyprawy w mięso. Marchew gotujemy w osolonej wodzie, następnie kroimy w słupki o długości odpowiadającej szerokości plastrów mięsa. To samo robi z burakiem. Paprykę i gruszkę odsączamy, następnie kroimy w słupki jak resztę warzyw. Warzywa i gruszkę układamy na jednym z końców mięsa ciasno zawijając. Roladkę spinamy wykałaczką, to ułatwi nam dalszą obróbkę mięsa. Mięso obtaczamy w jajku następnie w bułce tartej. Kolejne roladki panierujemy w siemieniu i sezamie. Te czynność powtarzamy z każdą roladką. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podajemy na przyprawionej do smaku roszponce.

Wariant drugi

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka -> promocja!
  • 1 pierś z indyka
  • roszponka
  • gruszki w occie
  • brzoskwinie w zalewie -> promocja!
  • marchew
  • duży burak
  • jajka -> promocja!
  • bułka tarta
  • sezam
  • siemię lniane Zielony Nurt
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier
  • pieprz cayenne
Roladki drobiowe

Mięso i warzywa przygotowujemy tak jak wcześniej, z tą różnicą że warzywa gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Owoce i warzywa pokrojone w słupki układamy na mięsie i ciasno zwijamy, zamykając wykałaczką. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z cukrem, dzięki czemu nabiorą ładnego koloru kiedy cukier zacznie się karmelizować. Ponownie obtaczamy w jajku i panierujemy co drugą roladkę w sezamie oraz w siemieniu lnianym. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, wtedy panierka nie przywrze do powierzchni patelni. Podawać z doprawioną pieprzem cayenne roszponką, która przełamie słodycz potrawy i ryżem usmażonym w syropie pozostałym z brzoskwiń.

Roladki przygotowane w wersji słodszej na pewno przypadną do gustu Waszym pociechą, pamiętajmy tylko by nie dodać za dużo chilli.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz