Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pierś z indyka -> promocja!
- roszponka -> promocja!
- gruszki w occie
- papryka konserwowa -> promocja!
- marchew
- duży burak
- jajka
- bułka tarta
- sezam
- siemię lniane Zielony Nurt
- sól
- pieprz
- olej do smażenia -> promocja!
Obie piersi kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, wcierając lekko przyprawy w mięso. Marchew gotujemy w osolonej wodzie, następnie kroimy w słupki o długości odpowiadającej szerokości plastrów mięsa. To samo robi z burakiem. Paprykę i gruszkę odsączamy, następnie kroimy w słupki jak resztę warzyw. Warzywa i gruszkę układamy na jednym z końców mięsa ciasno zawijając. Roladkę spinamy wykałaczką, to ułatwi nam dalszą obróbkę mięsa. Mięso obtaczamy w jajku następnie w bułce tartej. Kolejne roladki panierujemy w siemieniu i sezamie. Te czynność powtarzamy z każdą roladką. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podajemy na przyprawionej do smaku roszponce.
Wariant drugi
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka -> promocja!
- 1 pierś z indyka
- roszponka
- gruszki w occie
- brzoskwinie w zalewie -> promocja!
- marchew
- duży burak
- jajka -> promocja!
- bułka tarta
- sezam
- siemię lniane Zielony Nurt
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- cukier
- pieprz cayenne
Mięso i warzywa przygotowujemy tak jak wcześniej, z tą różnicą że warzywa gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Owoce i warzywa pokrojone w słupki układamy na mięsie i ciasno zwijamy, zamykając wykałaczką. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z cukrem, dzięki czemu nabiorą ładnego koloru kiedy cukier zacznie się karmelizować. Ponownie obtaczamy w jajku i panierujemy co drugą roladkę w sezamie oraz w siemieniu lnianym. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, wtedy panierka nie przywrze do powierzchni patelni. Podawać z doprawioną pieprzem cayenne roszponką, która przełamie słodycz potrawy i ryżem usmażonym w syropie pozostałym z brzoskwiń.
Roladki przygotowane w wersji słodszej na pewno przypadną do gustu Waszym pociechą, pamiętajmy tylko by nie dodać za dużo chilli.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz