środa, 4 marca 2015

Tarta paprykowa z kurczakiem

Składniki:
  • 200g mąki
  • 1/2 kostki masła -> promocja!
  • 3 jajka -> promocja!
  • szczypta soli
  • 2 piersi z kurczaka -> promocja!
  • 1 żółta papryka
  • 4 papryczki czereśniowe
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule -> promocja!
  • 200g śmietanki 30%
  • 200g sera żółtego -> promocja!
  • 1 marchew
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • olej
Tarta paprykowa z kurczakiem

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wysypujemy na stolnice, robimy dołek i dodajemy jedno jajko. Zimne masło kroimy na mniejsze części i układamy wokół mąki. Całość siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy, ciasto zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki.
Cebule kroimy w pióra, papryki w paseczki. Piersi z kurczaka w kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka. Smażymy na małym ogniu, pięć minut przed końcem dodajemy warzywa. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. W wysokiej misce mieszamy śmietankę z dwoma jajkami, ścieramy na tarce o drobnych oczkach marchewkę i dodajemy do sosu. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodajemy do sosu, resztę zostawiamy na później. Doprawiamy ostrą i słodką papryką.
Ciasto wałkujemy na wielkość blachy, wykładamy je dociskając do brzegów formy. Wykładamy farsz i zalewamy sosem, z wierzchu posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 40 min w 180 stopniach. Tak przygotowaną tartę możemy podawać na zimno i na ciepło.

Tarta paprykowa z kurczakiem

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz