Składniki:
- 1 białko -> promocja!
- 300g wiórków kokosowych
- 50g cukru pudru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i partiami cukier puder. Jeśli po odwróceniu naczynia z
ubitą pianą, białko pozostaje w nim pozostaje, możemy zakończyć ubijanie, ponieważ mamy pożądaną konsystencje. Białko przekładamy do miski z
wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rękoma formujemy małe kuleczki, które umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15min w temperaturze 180 stopni.
Aby otrzymać kolorowe kokosanki, przed formowaniem ciasteczek dodaj kilka kropel barwnika spożywczego lub przygotuj masę z gotowych już kolorowych wiórków. Uważaj przy pieczeniu ciasteczek w ciemnych kolorach, ponieważ nie widać na nich kiedy zaczynają się rumienić.
Smacznego ;)
Super ! Znając moje dzieciaki pochłoną w kilka chwil.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na szczęście są szybkie w przygotowaniu ;)
Usuń