sobota, 30 maja 2015

Tarta ze szparagami

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego -> promocja!
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g sera żółtego -> promocja!
  • 3 szt zielonych szparagów -> promocja!
  • 3 szt białych szparagów
  • 2 jajka
  • kukurydza konserwowa -> promocja!
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • zioła prowansalskie
Zdrewniałe końcówki szparagów odrywamy i cienko obieramy. Odstawiamy namoczone w zimnej wodzie. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy śmietankę i jedno jajko, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i odrobiną chilli.
Płat ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Zaginamy brzegi, tak aby stworzyć ramkę, którą następnie ostrożnie wypełniamy wcześniej przygotowaną mieszanką sera i śmietany. Wykładamy szparagi i kukurydzę, posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 stopni - aż ciasto bedzie miało piękny złoty kolor.
Tak przygotowaną tartę możemy podać zarówno jako przekąskę na zimno i ciepło, jak i na obiad.

Tarta ze szparagami

Smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. Witam,

    Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
    Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!

    Więcej znajdziecie na;

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za szparagami w przeciwieństwie do mojego męża ;) może ten przepis mnie przekona, muszę to sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi to afrodyzjak, polekam na kolacje z mężem ;)

      Usuń
  3. A ja uwielbiam szparagi i uwielbiam tarty☺

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uwielbiam szparagi i uwielbiam tarty☺

    OdpowiedzUsuń