Owoce i warzywa są wszechobecne w naszej codziennej diecie. Nie wyobrażam sobie obiadu bez sałatki, surówki czy warzyw w jakiejkolwiek innej formie. Sałatki są też doskonałą przekąską na mały głód oraz dla osób dbających o figurę. Są zdrowe i pożywne, zawierają dużo witamin i składników odżywczych oraz mineralnych. Ale czy przyrządzamy je prawidłowo, tak aby zachować jak najwięcej bogactwa zawartego w warzywach i owocach?
Surówki i sałatki z warzyw:
- Wybierajmy warzywa świeże, jędrne i dojrzałe - mają one najwięcej wartości odżywczych, a po za tym przyciągają wzrok ponieważ wyglądają apetycznie i efektownie.
- Przed przygotowaniem sałatki czy surówki warzywa należy dokładnie umyć i wypłukać (jeśli jest taka potrzeba użyjmy do tego szczoteczki) i pozostawić do ocieknięcia. Ważne jest by nie moczyć warzyw, zawarta w nich witamina C i witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, przy moczeniu przechodzą one do wody.
- Warzywa obieramy cienko - najwięcej cennych składników odżywczych jest umiejscowionych właśnie pod skórką.
- Po obraniu warzywa ponownie spłukujemy pod strumieniem bieżącej wody.
- Warzywa przeznaczone na sałatki po ich obraniu zalewamy na chwile niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem. Warzywa takie jak: szparagi, marchew, zielony groszek - zawierają karoten, należy dodać do nich odrobinę tłuszczu; wyjątkiem jest szpinak, który gotujemy w dużej ilości wody. Warzywa korzeniowe gotujmy pod przykryciem, a kapustę w otwartym naczyniu by zniwelować nieprzyjemny zapach wydobywający się z niej podczas gotowania.
- Po ugotowaniu i przestudzeniu warzywa kroimy, szatkujemy lub podajemy w całości. Im twardsze mamy warzywa tym drobniej powinniśmy je rozdrobnić. Warzywa miękkie i soczyste są szybciej trawione przez nasz układ pokarmowy, dlatego mogą być rozdrobnione w mniejszym stopniu. Sposób w jaki pokroimy warzywa zależy tylko od nas - kostka jest najbardziej odporna na uszkodzenia podczas mieszania.
- Po przygotowaniu warzyw należy je wymieszać z sosem lub dipem - powinniśmy to zrobić na 30 min przed podaniem, warzywa zachowają wtedy swoją wartość witaminową, a wszystkie smaki zawarte w sałatce i sosie przejdą się nawzajem. Tak przygotowaną sałatkę przechowujmy w lodówce. Wyjątek stanowią surówki z buraków i słodkiej kapusty - te należy posolić i pozostawić do czasu aż delikatnie zwiotczeją.
- Po za warzywami w naszych sałatkach i surówkach znajdziemy także świeże zioła i przyprawy. Nadają one określony smak i zapach pobudzając nasze kubki smakowe i apetyt.
- Sosy, które dodajemy do sałatek robione są na bazie tłuszczu, pamiętajmy przy tym aby używać tłuszczy nie krzepnących w temperaturze pokojowej. Najlepszym tłuszczem będzie oliwa z oliwek, ale z powodzeniem mogą ją zastąpić olej słonecznikowy, arachidowy i wiele innych. Dodanie tłuszczu do warzyw dodatkowo chroni je przed utratą witamin i zwiotczeniem, ułatwia również przełykanie i podróż jedzenia przez układ trawienny. Dipy robimy na bazie śmietany, lecz zdrowszym zamiennikiem jest jogurt lub kefir.
- Surówki skrapiajmy sokiem z cytrusów lub kwasem z jabłek, kapusty czy ogórków - zapobiegnie to czernieniu warzyw i podniesie smak oraz go zaostrzy, powstrzyma także rozwój bakterii.
- Podanie zależy tylko od nas. Możemy zaserwować sałatkę lub surówkę na stół w dużej salaterce lub w małych miseczkach dla każdego z osobna, również na talerzach atrakcyjnie przybrane zieleniną i warzywami o intensywnych barwach, lub innymi jadalnymi elementami.
Surówki i sałatki z owoców:
- Owoce myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia - twarde pod silnym strumieniem wody, te delikatniejsze na sicie.
- Owoce obieramy tuż przed ich przyrządzeniem lub spożyciem. Jeśli nie musisz nie obieraj ich (!) ze skórki, tak jak warzywa, tuż pod skórką zawierają najwięcej witamin i wartości odżywczych.
- Po obróbce owoców należy je skropić sokiem z cytrusów - owoce nie będą czerniały.
- Sałatki owocowe przyprawiamy i podajemy z cukrem, listkami mięty, cynamonem, miodem, czekoladą lub bitą śmietaną
Bawcie się smakami i kolorami warzyw oraz owoców! Mieszajcie! ;)
ja osobiście jestem przeciwnikiem dodawania sosów do surówek, najbardziej lubie te podane z sama oliwą. ale wiadomo, kwestia gustu. bardzo lubię natomiast dodawac do surówek i warzyw nasiona i orzechy:)
OdpowiedzUsuńDodawanie nasion i orzechów do jedzenia jest ekstra! To mega bomby witaminowe i bagate w wartości odżywcze. Mają cudowny wpływ na nasze zdrowie i urodę ;)
UsuńJa zdecydowanie za rzadko jem warzywa, powinnam to zmienić!
OdpowiedzUsuńRacja, to z pewnością będzie zmiana na lepsze ;) polecam
UsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić jakąś owocową sałatkę. Mam wrażenie, że nie lubię, ale co w sumie, co tu nie lubić?
OdpowiedzUsuńZa to warzywne - i surówki, i sałatki - lubię i robię bardzo często. Warzywa pod różnymi postaciami lubię jeść codziennie.
Owocowe sałatki są idealne na lato, które zbliża się wielkimi krokami. Są orzeźwiające, lekkie i pożywne. Niedługo kolka wstawię na bloga ;)
UsuńUwielbiam surówki i sałatki, nie wyobrażam sobie bez nich jadłospisu!
OdpowiedzUsuńSą lekkie i pyszne jak ich nie kochać :)
UsuńUwielbiamy i zajadamy całą rodziną
OdpowiedzUsuń:)
Bardzo zdrowo ;)
UsuńProste rady, ale jak się okazuje - nie wszyscy je znają. Dobrze, że o tym piszesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń