piątek, 17 lipca 2015

Zasady przyrządzania surówek i sałatek

Owoce i warzywa są wszechobecne w naszej codziennej diecie. Nie wyobrażam sobie obiadu bez sałatki, surówki czy warzyw w jakiejkolwiek innej formie. Sałatki są też doskonałą przekąską na mały głód oraz dla osób dbających o figurę. Są zdrowe i pożywne, zawierają dużo witamin i składników odżywczych oraz mineralnych. Ale czy przyrządzamy je prawidłowo, tak aby zachować jak najwięcej bogactwa zawartego w warzywach i owocach?

Zasady przyrządzania surówek i sałatek - Orientalna sałatka z kurczakiem
Orientalna sałatka z kurczakiem

 

Surówki i sałatki z warzyw:

  1. Wybierajmy warzywa świeże, jędrne i dojrzałe - mają one najwięcej wartości odżywczych, a po za tym przyciągają wzrok ponieważ wyglądają apetycznie i efektownie.
  2. Przed przygotowaniem sałatki czy surówki warzywa należy dokładnie umyć i wypłukać (jeśli jest taka potrzeba użyjmy do tego szczoteczki) i pozostawić do ocieknięcia. Ważne jest by nie moczyć warzyw, zawarta w nich witamina C i witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, przy moczeniu przechodzą one do wody.
  3. Warzywa obieramy cienko - najwięcej cennych składników odżywczych jest umiejscowionych właśnie pod skórką.

    Zasady przyrządzania surówek i sałatek - Sałatka makaronowa
    Sałatka makaronowa
  4. Po obraniu warzywa ponownie spłukujemy pod strumieniem bieżącej wody.
  5. Warzywa przeznaczone na sałatki po ich obraniu zalewamy na chwile niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem. Warzywa takie jak: szparagi, marchew, zielony groszek - zawierają karoten, należy dodać do nich odrobinę tłuszczu; wyjątkiem jest szpinak, który gotujemy w dużej ilości wody. Warzywa korzeniowe gotujmy pod przykryciem, a kapustę w otwartym naczyniu by zniwelować nieprzyjemny zapach wydobywający się z niej podczas gotowania.
  6. Po ugotowaniu i przestudzeniu warzywa kroimy, szatkujemy lub podajemy w całości. Im twardsze mamy warzywa tym drobniej powinniśmy je rozdrobnić. Warzywa miękkie i soczyste są szybciej trawione przez nasz układ pokarmowy, dlatego mogą być rozdrobnione w mniejszym stopniu. Sposób w jaki pokroimy warzywa zależy tylko od nas - kostka jest najbardziej odporna na uszkodzenia podczas mieszania.
  7. Po przygotowaniu warzyw należy je wymieszać z sosem lub dipem - powinniśmy to zrobić na 30 min przed podaniem, warzywa zachowają wtedy swoją wartość witaminową, a wszystkie smaki zawarte w sałatce i sosie przejdą się nawzajem. Tak przygotowaną sałatkę przechowujmy w lodówce. Wyjątek stanowią surówki z buraków i słodkiej kapusty - te należy posolić i pozostawić do czasu aż delikatnie zwiotczeją.
    Zasady przyrządzania surówek i sałatek - Sałatka kebab - gyros
    Sałatka kebab - gyros
  8. Po za warzywami w naszych sałatkach i surówkach znajdziemy także świeże zioła i przyprawy. Nadają one określony smak i zapach pobudzając nasze kubki smakowe i apetyt.
  9. Sosy, które dodajemy do sałatek robione są na bazie tłuszczu, pamiętajmy przy tym aby używać tłuszczy nie krzepnących w temperaturze pokojowej. Najlepszym tłuszczem będzie oliwa z oliwek, ale z powodzeniem mogą ją zastąpić olej słonecznikowy, arachidowy i wiele innych. Dodanie tłuszczu do warzyw dodatkowo chroni je przed utratą witamin i zwiotczeniem, ułatwia również przełykanie i podróż jedzenia przez układ trawienny. Dipy robimy na bazie śmietany, lecz zdrowszym zamiennikiem jest jogurt lub kefir.
  10. Surówki skrapiajmy sokiem z cytrusów lub kwasem z  jabłek, kapusty czy ogórków - zapobiegnie to czernieniu warzyw i podniesie smak oraz go zaostrzy, powstrzyma także rozwój bakterii.
  11. Podanie zależy tylko od nas. Możemy zaserwować sałatkę lub surówkę na stół w dużej salaterce lub w małych miseczkach dla każdego z osobna, również na talerzach atrakcyjnie przybrane zieleniną i warzywami o intensywnych barwach, lub innymi jadalnymi elementami.
Zasady przyrządzania surówek i sałatek - Sałatka śledziowa po żydowsku
Sałatka śledziowa po żydowsku

 

Surówki i sałatki z owoców: 

  1. Owoce myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia - twarde pod silnym strumieniem wody, te delikatniejsze na sicie.
  2. Owoce obieramy tuż przed ich przyrządzeniem lub spożyciem. Jeśli nie musisz nie obieraj ich (!) ze skórki, tak jak warzywa, tuż pod skórką zawierają najwięcej witamin i wartości odżywczych.
  3. Po obróbce owoców należy je skropić sokiem z cytrusów - owoce nie będą czerniały.
  4. Sałatki owocowe przyprawiamy i podajemy z cukrem, listkami mięty, cynamonem, miodem, czekoladą lub bitą śmietaną

Bawcie się smakami i kolorami warzyw oraz owoców! Mieszajcie! ;)

12 komentarzy:

  1. ja osobiście jestem przeciwnikiem dodawania sosów do surówek, najbardziej lubie te podane z sama oliwą. ale wiadomo, kwestia gustu. bardzo lubię natomiast dodawac do surówek i warzyw nasiona i orzechy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawanie nasion i orzechów do jedzenia jest ekstra! To mega bomby witaminowe i bagate w wartości odżywcze. Mają cudowny wpływ na nasze zdrowie i urodę ;)

      Usuń
  2. Ja zdecydowanie za rzadko jem warzywa, powinnam to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, to z pewnością będzie zmiana na lepsze ;) polecam

      Usuń
  3. Muszę kiedyś spróbować zrobić jakąś owocową sałatkę. Mam wrażenie, że nie lubię, ale co w sumie, co tu nie lubić?

    Za to warzywne - i surówki, i sałatki - lubię i robię bardzo często. Warzywa pod różnymi postaciami lubię jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owocowe sałatki są idealne na lato, które zbliża się wielkimi krokami. Są orzeźwiające, lekkie i pożywne. Niedługo kolka wstawię na bloga ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam surówki i sałatki, nie wyobrażam sobie bez nich jadłospisu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste rady, ale jak się okazuje - nie wszyscy je znają. Dobrze, że o tym piszesz :)

    OdpowiedzUsuń