niedziela, 30 sierpnia 2015

Zapiekanka jajeczna

Składniki:
  • 1/2 cukinii -> promocja!
  • 5 ogórków gruntowych
  • 1,5 czerwonej papryki -> promocja!
  • 1 puszka kukurydzy -> promocja!
  • 20dag boczku -> promocja!
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • majeranek
  • curry
  • 7 jajek -> promocja!
  • 30dag sera żółtego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 20dag sera feta
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarków. Obraną cukinie i paprykę kroimy w kostkę, ogórki obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy pestki, następnie kroimy w pół talarki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw, dodajemy ser feta, który rozcieramy jak najdrobniej damy radę. Mieszamy całość z jogurtem, na koniec dodając starty ser.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy skwarki z boczku. Pozostały tłuszcz dodajemy do warzyw i obtaczamy je w nim, następnie przekładamy do boczku. Całość zalewamy mieszanką jajeczną. Wkładamy do pieca na 30-40 min w 150 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości naszego naczynia i tego jak dużo miejsca zajmuje potrawa w naczyniu.

Zapiekanka jajeczna
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz