„Kolacja na 4 ręce” –
krakowski projekt z gwiazdką
Już 23 marca w krakowskiej restauracji Studio Qulinarne
pojawi się specjalny gość – słynny włoski kucharz i zdobywca Gwiazdki Michelin
Felice Lo Basso. Razem z Giacomo Manzali, szefem kuchni w Studio Qulinarnym, przygotuje
wyjątkową kolację dla gości. Spotkanie zainauguruje projekt restauracji
„Kolacja na 4 ręce”.
Inicjatywa
kulinarna jest autorskim pomysłem Katarzynę Grüning, właścicielki
restauracji Studio Qulinarne, oraz szefa kuchni Giacomo Monzali.
– Polska gastronomia stale
się rozwija i oferuje gościom coraz bardziej interesujące pomysły, które mają podbijać
ich podniebienia i trafiać w wyszukane gusta. Chcieliśmy stworzyć w Krakowie
projekt, który będzie wyróżniać się na tle innych i spełni oczekiwania najbardziej
wymagających osób. Stąd właśnie wziął się pomysł na organizację cyklu kolacji,
które będą nie tylko ucztą dla wszystkich zmysłów, ale także ciekawym
doświadczeniem – wyjaśnia Katarzyna Grüning.
Co miesiąc nowa gwiazd(k)a
W ramach projektu „Kolacja na 4 ręce” każdego miesiąca w
restauracji Studio Qulinarne organizowane będą spotkania, w trakcie których
tytułową kolację przygotowywać będzie dwóch szefów kuchni. Do Giacomo Monzali,
na co dzień pracującego w Studio Qulinarnym, za każdym razem będzie dołączać gość
specjalny – szef kuchni nagrodzony Gwiazdką Michelin.
– Spotkania w
ramach „Kolacji na 4 ręce” pozwolą naszym gościom poznać światowej sławy szefów
kuchni i co najważniejsze – spróbować przygotowywanych przez nich potraw. W
Krakowie nie mamy jeszcze restauracji nagrodzonej Gwiazdką Michelin, ale dzięki
Studiu Qulinarnemu i temu projektowi nie będzie to już stanowić przeszkody
przed poznaniem kuchni tej klasy – mówi restauratorka Katarzyna Grüning
.
Spotkanie dwóch włoskich mistrzów
Podczas pierwszego spotkania gościem specjalnym będzie
pochodzący z nadmorskiej miejscowości Molfetta we Włoszech Felice Lo Basso.
Słynny na całym świecie szef kuchni prowadzi w Mediolanie swoją autorską
restaurację Felix Lo Basso Restaurant, która w 2011 roku zdobyła najbardziej
prestiżowe odznaczenie w świecie gastronomi – Gwiazdkę Michelin. Serwowana
przez Włocha kuchnia uznana została za pełną finezji i kreatywności, a jego dania
wielu ekspertów określa arcydziełami. Felice Lo Basso łączy w swoim stylu
kulinarnym elementy kuchni nadmorskiej z górską oraz chętnie eksperymentuje z
kształtem, kolorem i wariacją smaków.
Włoski kucharz jest także jednym z szefów, z którymi
pracował Giacomo Monzali, zanim przyjechał do Krakowa, aby tutaj kontynuować
swoją kulinarną karierę.
– Pierwsza kolacja w ramach tego projektu to
dla mnie okazja, aby ponownie spotkać się w kuchni z Felice Lo Basso. Jest to
jedna z najbardziej inspirujących osób, jakie poznałem podczas swojej
kulinarnej kariery. Cieszę się, że po latach znowu będziemy mieć okazję do
przygotowania wyjątkowej uczty dla Gości – mówi Giacomo Monzali, szef
kuchni w Studio Qulinarnym.
Kolacja będzie mieć charakter kameralnego wieczornego
spotkania, czyli tzw. gala dinner. Na początek goście zostaną powitani
aperitifem w postaci specjalnie wyselekcjonowanego wina musującego. Następnie
do kulinarnej uczty zaproszą ich sami szefowie kuchni, z którymi będzie można
później porozmawiać. Kolacja zostanie zaserwowana Gościom w formule fine dining,
a menu obejmować będzie siedem dań w wersjach degustacyjnych – do każdego z
nich dobrane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina, które podkreślą i
dopełnią smakowe doznania.
Menu kolacji dostępne jest na stronie http://www.studioqulinarne.pl/kolacje-na-4-rece/
Katarzyna Grüning
Właścicielka restauracji Studio Qulinarne. Restauratorka oraz architekt – oryginalne wnętrze lokalu mieszczącego się w zabytkowym garażu jest jej autorskim konceptem. Entuzjastka oryginalnych smaków oraz dalekich podróży, z których przywozi kulinarne inspiracje. Wykorzystuje je nie tylko w Studio Qulinarnym, ale również w Industrial Resto&Bar – nowatorskim koncepcie kulinarnym, który łączy się z przestrzenią wystawienniczą trójwymiarowej Galerii Grüning. Jest także właścicielką biura projektowego Grüning Interior Design.
Giacomo Monzali
Szef kuchni w restauracji Studio Qulinarne. Włoski kucharz (pochodzący z Rimini), który zdobywał szlify kulinarne w kuchniach całego świata – m.in. w Madrycie, Dubaju, Mediolanie, Londynie czy Genewie. Pracował z takimi gwiazdami świata gastronomii, jak Felice Lo Basso (* Michelin), Chris i Jeff Galvinowie (*), Diego Rossi (*) czy Sergi Arola (**). Po przyjeździe do Polski został szefem kuchni Studia Qulinarnego – zastąpił na tym stanowisku Paulo Airaudo (*), który poświęcił się projektowi autorskiej restauracji Amelia w San Sebastian.
Szef kuchni w restauracji Studio Qulinarne. Włoski kucharz (pochodzący z Rimini), który zdobywał szlify kulinarne w kuchniach całego świata – m.in. w Madrycie, Dubaju, Mediolanie, Londynie czy Genewie. Pracował z takimi gwiazdami świata gastronomii, jak Felice Lo Basso (* Michelin), Chris i Jeff Galvinowie (*), Diego Rossi (*) czy Sergi Arola (**). Po przyjeździe do Polski został szefem kuchni Studia Qulinarnego – zastąpił na tym stanowisku Paulo Airaudo (*), który poświęcił się projektowi autorskiej restauracji Amelia w San Sebastian.
Rezerwacja miejsc
Podczas „Kolacji na 4 ręce” restauracja Studio Qulinarne
oddaje do dyspozycji Gości 45 miejsc. Aby wziąć udział w spotkaniu, niezbędne
jest dokonanie wcześniejszej rezerwacji – kontakt dostępny jest na stronie
internetowej restauracji: www.studioqulinarne.pl.
***
Restauracja Studio Qulinarne znajduje przy ul. Gazowej 4
w zabytkowym budynku dawnego garażu zajezdni autobusowej na terenie Muzeum
Inżynierii Miejskiej w Krakowie. To miejsce, w którym autorska i innowacyjna
kuchnia łączy się z eleganckim i stylowym wnętrzem.
Właścicielką restauracji jest Katarzyna Gruning, która
posiada także drugi lokal – Industrial Resto&Bar. Poza działalnością
restauratorską zajmuje się również architekturą wnętrz. Szefem kuchni
restauracji Studio Qulinarne jest Giacomo Monzali.
W ofercie restauracji znajdują się trzy-, pięcio- oraz
siedmiodaniowe sety degustacyjne uzupełniane o Amouse Bouche, Pre-dessert oraz
Petit Four. Każdego tygodnia opracowywana jest nowa propozycja menu. Całość
wzbogacona jest o starannie wyselekcjonowaną ofertę win przygotowaną przez
Mistrza Sommelierów – Krzysztofa Kocierza.
Restauracja Studio Qulinarne zdobyła wiele prestiżowych
odznaczeń – dwa komplety sztućców Michelin w 2016 roku, dwie czapki kucharskie
w przewodniku Gault&Millau 2015, Wine Spectator Award of Excellence 2014
oraz TripAdvisor Certificate of Excellence 2014.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz