poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Wrzuć na ruszt!

Zaczyna się lato, a co za tym idzie zaczyna się również sezon grillowy. Wszyscy chętnie odprężamy się w słoneczną pogodę i wyciągamy grille w wolne popołudnia i weekendy, aby spędzić miło czas z rodziną lub znajomymi. A co najczęściej wrzucacie na ruszt?




Mięsa:
Wieprzowina
  • karkówka
  • kiełbasa
  • żeberka
Wołowina
  • burgery
  • steki
Drób
Ryby

Warzywa -praktycznie wszystko na co masz tylko ochotę ;)

Kluczem do wspaniałych smaków mięs, ryb i warzyw z grilla jest ich wcześniejsze zamarynowanie. Istnieje wiele marynat, tak naprawdę ile smaków tyle marynat, ale można je podzielić na dwa podstawowe rodzaje:

Marynaty suche

  • Są to mieszanki przypraw lub rozdrobnionych suszonych ziół, bez dodatku oliwy, soku, octu czy wina, którymi nacieramy produkty, a następnie kładziemy je na grillu. 
  • Marynaty suche najbardziej nadają się do potraw przeznaczonych do krótkiego grillowania.
  • Produkty zamarynowane na sucho można grillować bezpośrednio po przyprawieniu lub pozostawić w marynacie na jakiś czas.

Marynaty mokre

  • Marynaty mokre lub inaczej zalewy przygotowuje się z przypraw, ziół w połączeniu z płynem, najczęściej winem, octem, oliwą, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, ketchupem i wieloma innymi składnikami. 
  • Marynaty mokre do mięs powinny zawierać kwaśny składnik – np. ocet, wino, sok z cytrusów – oraz oliwę lub olej. Takie połączenie rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje, że mięso nie jest twarde po upieczeniu. 
  • Produkty w marynacie mokrej zostawiamy na dłużej − mięso marynujemy całą noc, a nawet kilka dni, a ryby i warzywa kilka godzin. Czas grillowania zależy przede wszystkim od wielkości porcji mięsa, którą będziemy grillować. 

Zapytacie ile czasu trzymać zamarynowane przysmaki, tak aby przeszły się zapachami i smaki. Wszystko zależy od rodzaju mięsa i intensywności marynaty
  • 15 – 30 minut – drobne produkty takie owoce morza, filety rybne, pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki
  • 1 – 3 godzin – cienkie kawałki mięsa bez kości: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, steki wołowe i twardsze warzywa.
  • 2 – 6 godzin – grubsze kawałki mięsa z kośćmi lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak, lub pieczeń wołowa.
  • 6 – 12 godzin – większe albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.
 A teraz kilka przykładowych przepisów:
Marynata do mięs:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki musztardy (jakiej, to już zależy od Was)
Marynata do drobiu:
  • cebula
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
Marynata do owoców morza:
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  •  ½ chilli
Marynata do ryb:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ natki pietruszki
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, kolendra


Aby wydobyć pełnie smaku z przyrządzany na grillu potraw możemy je smażyć bezpośrednio nad ogniem, lub pośrednio przy użyciu różnych przeznaczonych do tego narzędzi.

Zasady zdrowego grillowania:
  1. Dbaj o czystość rusztu - myj go po każdym grillowaniu.
  2. Stosuj brykiet z węgla drzewnego i zrezygnuj z chemicznych rozpałek.
  3. Unikaj drewna z drzew iglastych - zawiera żywicę, która podczas spalania wydziela szkodliwe substancje.
  4. Bądź cierpliwy - nie grilluj potraw nad płomieniem, a dopiero nad żarzącym się węglem.
  5. Pilnuj temperatury - przy zbyt wysokiej potrawy będą przypalone z zewnątrz, lecz surowe w środku.
  6. Potrawy przyrządzaj na aluminiowych tackach.
  7. Nie nakłuwaj mięsa podczas pieczenia - straci przez to sok i stanie się suche.
  8. Marynuj mięso i warzywa przed wrzuceniem na ruszt.
  9. Używaj naturalnych przypraw i ziół.
  10. Nie zapominaj o warzywach i owocach - one także doskonale smakują przygotowane na ruszcie.
Udanego grillowania ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz