Mięsa:
Wieprzowina
- karkówka
- kiełbasa
- żeberka
- burgery
- steki
Ryby
Warzywa -praktycznie wszystko na co masz tylko ochotę ;)
Kluczem do wspaniałych smaków mięs, ryb i warzyw z grilla jest ich wcześniejsze zamarynowanie. Istnieje wiele marynat, tak naprawdę ile smaków tyle marynat, ale można je podzielić na dwa podstawowe rodzaje:
Marynaty suche
- Są to mieszanki przypraw lub rozdrobnionych suszonych ziół, bez dodatku oliwy, soku, octu czy wina, którymi nacieramy produkty, a następnie kładziemy je na grillu.
- Marynaty suche najbardziej nadają się do potraw przeznaczonych do krótkiego grillowania.
- Produkty zamarynowane na sucho można grillować bezpośrednio po przyprawieniu lub pozostawić w marynacie na jakiś czas.
Marynaty mokre
- Marynaty mokre lub inaczej zalewy przygotowuje się z przypraw, ziół w połączeniu z płynem, najczęściej winem, octem, oliwą, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, ketchupem i wieloma innymi składnikami.
- Marynaty mokre do mięs powinny zawierać kwaśny składnik – np. ocet, wino, sok z cytrusów – oraz oliwę lub olej. Takie połączenie rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje, że mięso nie jest twarde po upieczeniu.
- Produkty w marynacie mokrej zostawiamy na dłużej − mięso marynujemy całą noc, a nawet kilka dni, a ryby i warzywa kilka godzin. Czas grillowania zależy przede wszystkim od wielkości porcji mięsa, którą będziemy grillować.
Zapytacie ile czasu trzymać zamarynowane przysmaki, tak aby przeszły się zapachami i smaki. Wszystko zależy od rodzaju mięsa i intensywności marynaty
- 15 – 30 minut – drobne produkty takie owoce morza, filety rybne, pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki
- 1 – 3 godzin – cienkie kawałki mięsa bez kości: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, steki wołowe i twardsze warzywa.
- 2 – 6 godzin – grubsze kawałki mięsa z kośćmi lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak, lub pieczeń wołowa.
- 6 – 12 godzin – większe albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.
Marynata do mięs:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 2 łyżki musztardy (jakiej, to już zależy od Was)
Marynata do drobiu:
- cebula
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki estragonu
- 2 łyżeczki mielonej papryki
Marynata do owoców morza:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 lampka białego wina
- ½ pęczka kolendry
- 1 cytryna
- ½ chilli
Marynata do ryb:
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- ½ natki pietruszki
- sok z całej cytryny
- sól, pieprz, kolendra
Aby wydobyć pełnie smaku z przyrządzany na grillu potraw możemy je smażyć bezpośrednio nad ogniem, lub pośrednio przy użyciu różnych przeznaczonych do tego narzędzi.
Zasady zdrowego grillowania:
- Dbaj o czystość rusztu - myj go po każdym grillowaniu.
- Stosuj brykiet z węgla drzewnego i zrezygnuj z chemicznych rozpałek.
- Unikaj drewna z drzew iglastych - zawiera żywicę, która podczas spalania wydziela szkodliwe substancje.
- Bądź cierpliwy - nie grilluj potraw nad płomieniem, a dopiero nad żarzącym się węglem.
- Pilnuj temperatury - przy zbyt wysokiej potrawy będą przypalone z zewnątrz, lecz surowe w środku.
- Potrawy przyrządzaj na aluminiowych tackach.
- Nie nakłuwaj mięsa podczas pieczenia - straci przez to sok i stanie się suche.
- Marynuj mięso i warzywa przed wrzuceniem na ruszt.
- Używaj naturalnych przypraw i ziół.
- Nie zapominaj o warzywach i owocach - one także doskonale smakują przygotowane na ruszcie.
Udanego grillowania ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz