piątek, 12 czerwca 2020

Sernik cytrynowy z galaretką

Składniki:
  • 200g sera sernikowego
  • 40g żelatyny
  • 150ml soku z cytryny Limmi
  • 50g cukru
  • biszkopty
  • 50ml mocnej herbaty
Biszkopty namaczamy w mocno zaparzonej herbacie i układamy na dnie formy/szklanki gdzie będzie nasz sernik. Wstawiam je do lodówki i robię masę. Połowę żelatyny rozpuszczam w odrobinie wody i dokładnie mieszam. Ser, cukier i połowę soku z cytryny dokładnie ze sobą mieszam do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodaję żelatynę, i jeszcze przez chwilę dokładnie mieszam. Przelewam masę do szklaneczek z biszkoptami i chowam do lodówki, żeby całość stężała. Po 1,5h robię galaretkę cytrynową z reszty żelatyny która nam została i soku z cytryny. Tym razem całość delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia żelatyny - cały czas mieszając, odstawiam do ostygnięcia. Na koniec przelewam galaretkę na serniki i zostawiam w lodówce do stężenia całości i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz