sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek

Składniki:
  • 300g mąki
  • 300g cukru
  • 200g masła
  • 1 pomarańcza
  • 1-2 słoiki konfitury jabłkowej
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 4 ugotowane żółtka
  • 100g orzechów laskowych
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 200g cukru i masło. Całość zagniatamy razem z żółtkami do powstania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.
Mały słoiczek konfitury jabłkowej przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 100g cukru i mieszamy do czasu rozpuszczenia się kryształków. Sok z jednej pomarańczy wciskamy do konfitury z cukrem i podrzewamy razem do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Na koniec w konfiturze rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny spożywczej. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkułemy na wielkość blachy. Blachę smarujemy tłuszczem i umieszczamy w niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż ciasto stanie się złote. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Na ostygłe już ciasto wykładamy słoik konfitury jabłkowej. Polewamy wcześniej przygotowaną masą z konfitury, cukru i soku z pomarańczy.
Skórkę z pomarańczy parzymy we wrzątku a następnie podsmażamy z 3 łyżkami cukru. Orzechy delikatnie siekamy i wykładamy na wierzch ciasta razem ze skórką pomarańczową.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce do czasu zastygnięcia wierzchniego musu.



Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń