- 300g mąki
- 300g cukru
- 200g masła
- 1 pomarańcza
- 1-2 słoiki konfitury jabłkowej
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 4 ugotowane żółtka
- 100g orzechów laskowych
Mały słoiczek konfitury jabłkowej przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 100g cukru i mieszamy do czasu rozpuszczenia się kryształków. Sok z jednej pomarańczy wciskamy do konfitury z cukrem i podrzewamy razem do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Na koniec w konfiturze rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny spożywczej. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkułemy na wielkość blachy. Blachę smarujemy tłuszczem i umieszczamy w niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż ciasto stanie się złote. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Na ostygłe już ciasto wykładamy słoik konfitury jabłkowej. Polewamy wcześniej przygotowaną masą z konfitury, cukru i soku z pomarańczy.
Skórkę z pomarańczy parzymy we wrzątku a następnie podsmażamy z 3 łyżkami cukru. Orzechy delikatnie siekamy i wykładamy na wierzch ciasta razem ze skórką pomarańczową.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce do czasu zastygnięcia wierzchniego musu.
Smacznego ;)
och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html