- Aby cebula w czasie smażenia szybciej była gotowa wystarczy, że posypiemy ją solą, jednocześnie nabierze ładnego złotego koloru.
- Zapach cebuli najszybciej usuniemy zimną, osoloną wodą.
- Żeby oczy nie łzawiły w czasie krojenia cebuli wystarczy założyć okulary. Można również przed krojeniem polać nóż wodą, wtedy substancje wywołujące łzawienie nie będą się wydzialały.
- Aby cebula nie powodowała łzawienia w czasie jej smażenia wystarczy, że zatkamy nos na ten czas.
- Cebula zapobiega powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych co znaczy, że likwiduje skutki tłustej diety i obniża poziom cholesterolu w organizmie.
- Zawiera cynk poprawiający wygląd skóry.
- Jest afrodyzjakiem.
- Gdy drobno pokrojoną cebulę zasypiemy cukrem i odstawimy to powstanie syrop, który leczy kaszel i nieżyty dróg oddechowych.
sobota, 26 kwietnia 2014
Cebula
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz