sobota, 26 kwietnia 2014

Cebula

  1. Aby cebula w czasie smażenia szybciej była gotowa wystarczy, że posypiemy ją solą, jednocześnie nabierze ładnego złotego koloru.
  2. Zapach cebuli najszybciej usuniemy zimną, osoloną wodą.
  3. Żeby oczy nie łzawiły w czasie krojenia cebuli wystarczy założyć okulary. Można również przed krojeniem polać nóż wodą, wtedy substancje wywołujące łzawienie nie będą się wydzialały.
  4. Aby cebula nie powodowała łzawienia w czasie jej smażenia wystarczy, że zatkamy nos na ten czas.
  5. Cebula zapobiega powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych co znaczy, że likwiduje skutki tłustej diety i obniża poziom cholesterolu w organizmie.
  6. Zawiera cynk poprawiający wygląd skóry.
  7. Jest afrodyzjakiem.
  8. Gdy drobno pokrojoną cebulę zasypiemy cukrem i odstawimy to powstanie syrop, który leczy kaszel i nieżyty dróg oddechowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz