sobota, 24 maja 2014

Jabłecznik z bezą

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 jabłek
Żółtka, masło, mąkę, cukier waniliowy i przoszek do pieczenia połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto schować do lodówki.
Jabłka obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę.
1/3 ciasta wyłożyć na blachę, umieścić na nim jabłka. Resztę ciasta skubać na wierzch blachy.
Piec w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach.
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wyłożyć na wierzch ciasta i zapiec przez ok 10-15 min.

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Smacznego ;)


2 komentarze:

  1. uwielbiam jabłeczniki :) ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
    ps. dziękuję za nadesłanie przepisu do konkursu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam skosztować, jest bardzo delikatny

    OdpowiedzUsuń