- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1/2 kg mąki
- 3 łyżki smalcu
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 8 jabłek
Jabłka obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę.
1/3 ciasta wyłożyć na blachę, umieścić na nim jabłka. Resztę ciasta skubać na wierzch blachy.
Piec w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach.
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wyłożyć na wierzch ciasta i zapiec przez ok 10-15 min.
Smacznego ;)
uwielbiam jabłeczniki :) ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńps. dziękuję za nadesłanie przepisu do konkursu :)
Polecam skosztować, jest bardzo delikatny
OdpowiedzUsuń