czwartek, 22 maja 2014

Jajka

  1. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka.
  2. Najlepiej jest je przechowywać w lodówce, w kartonowym opakowaniu.
  3. Zachowują świeżość przez trzy tygodnie.
  4. Świeże jajko włożone do szklanki z wodą opadnie na dno, tygodniowe unosi się na powierzchni.
  5. Przed użyciem trzeba je umyć, a przeznaczone do jedzenia na surowo - sparzyć wrzątkiem.
  6. Gotuje się je:
    - na miękko 2-3 min
    - na półtwardo 4-5 min
    - na twardo 8-10min.
  7. Aby nie popękało w czasie gotowania, należy włożyć je do zimnej, osolonej wody.
  8. Skorupka łatwo zejcie, jeśli pougotowaniu ostudzimy jajka w zimnej wodzie.
  9. Sadzone jajka będą szkliste, jeśli posolimy je dopiero na talerzu a nie wcześniej na patelni.
  10. Jajka w koszulkach powinno się gotować w osolonej wodzie z odrobiną octu. Jajko powinno się wbijać do uprzednio zamieszanej wody i tuż nad wirem.
  11. Co oznaczają symbole na jajkach:
    - 0 - jajka z produkcji ekologicznej
    - 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu
    - 2 - jajka z chowu ściółkowego
    - 3 - jajka z chowu klatkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz