- Jajka są źródłem pełnowartościowego białka.
- Najlepiej jest je przechowywać w lodówce, w kartonowym opakowaniu.
- Zachowują świeżość przez trzy tygodnie.
- Świeże jajko włożone do szklanki z wodą opadnie na dno, tygodniowe unosi się na powierzchni.
- Przed użyciem trzeba je umyć, a przeznaczone do jedzenia na surowo - sparzyć wrzątkiem.
- Gotuje się je:
- na miękko 2-3 min
- na półtwardo 4-5 min
- na twardo 8-10min. - Aby nie popękało w czasie gotowania, należy włożyć je do zimnej, osolonej wody.
- Skorupka łatwo zejcie, jeśli pougotowaniu ostudzimy jajka w zimnej wodzie.
- Sadzone jajka będą szkliste, jeśli posolimy je dopiero na talerzu a nie wcześniej na patelni.
- Jajka w koszulkach powinno się gotować w osolonej wodzie z odrobiną octu. Jajko powinno się wbijać do uprzednio zamieszanej wody i tuż nad wirem.
- Co oznaczają symbole na jajkach:
- 0 - jajka z produkcji ekologicznej
- 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu
- 2 - jajka z chowu ściółkowego
- 3 - jajka z chowu klatkowego.
czwartek, 22 maja 2014
Jajka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz