poniedziałek, 9 czerwca 2014

Filet z piersi kurczaka w ziołach

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • oliwa
  • sól
  • 0,5 kg ziemniaków
  • tłuszcz do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na kilka mniejszych części. Nacieramy je oliwą i solą. Siekamy świeży czosnek z ziołami, dodajemy odrobinę oliwy i nacieramy dokładnie piersi z kurczaka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Marynujemy 2 godziny w chłodnym miejscu.
Smażymy na rozgrzanej oliwie, na złoto, z obu stron.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.

Filet z piersi kurczaka w ziołach

Smacznego ;)

2 komentarze: