Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- oregano
- bazylia
- rozmaryn
- ząbek czosnku
- cytryna
- oliwa
- sól
- 0,5 kg ziemniaków
- tłuszcz do smażenia
Piersi z
kurczaka myjemy i dzielimy na kilka mniejszych części. Nacieramy je oliwą i solą. Siekamy świeży czosnek z ziołami, dodajemy odrobinę oliwy i nacieramy dokładnie
piersi z kurczaka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Marynujemy 2 godziny w chłodnym miejscu.
Smażymy na rozgrzanej oliwie, na złoto, z obu stron.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego ;)
woow taki kurczak musiał być pyszny
OdpowiedzUsuńZgadza się, zapraszam do spróbowania
Usuń