- 1 kg marchwii
- 400-500g szpinaku
- 150g sera długodojrzewającego (blue cheese)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- bulion
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Marchewki dokładnie myjemy i obieramy. Obieraczą kroimy marchew w cieńkie paski, przypominające makaron tagliatelle, które umieszczamy w sicie o średnicy garnka z wodą. Tak przygotowaną marchew umieszczamy nad gotującą wodą i przykrywamy. Gotujemy do momentu aż marchew będzie całkowicie miękka.
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na niej posiekany drobno czosnek. Dodajemy szpinak i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozpuszczamy drugą łyżkę masła i wrazie potrzeby co jakiś czas podlewamy bulionem. Kiedy szpinak będzie już prawie gotowy dodajemy ser pokrojony w kostkę. Trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Musimy jednak pamiętać, że sery typu blue są słone.
Smacznego ;)
Marchewka ze szpinakiem jest genialna. :)
OdpowiedzUsuńProste połączenie a jakie pyszne...
Usuńnajs! nigdy nie zastępowałam makaronu marchewką, ale musze spróbować,idealne na diete !! (moze bez plesniaka ;) ).
OdpowiedzUsuńpzdr
Racja, bardzo dobre na diete, lekkie i pożywne. Pasuje też z innymi sosami ;)
UsuńJeszcze nie jadłam takiego połączenia. Zapowiada się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam ;)
UsuńPyszna propozycja.. teraz jest najlepsza marchew :-)
OdpowiedzUsuńMłoda marchew jest idealna do tego przepisu ;)
UsuńNie wpadłabym na takie połączenie! Aż z ciekawości spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuń