- 9 jaj
- 1.5 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 kg jagód kamczackich
- 5 łyżek soku z wiśni
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy sok z wiśni, dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzoną blachę. Chowamy do lodówki, najlepiej na noc.
Białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pokolei dodajemy po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto przelewamy na czekoladę. Pieczemy 30 min w 150 stopniach, wkładając do zimnego piekarnika.
Po wystudzeniu ciasta wykładamy jagody. Ubijamy białka z 3 jajek. Pianę wykładamy na ciasto, posypujemy z wierzchu cukrem i zapiekamy jeszcze 10-15 min.
Smacznego ;)
Bardzo ciekawy deser :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń