piątek, 3 października 2014

Zupa krem z dyni z chipsami i grzankami

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 3 łyżeczki sosu tabasco
  • śmietana kremówka
  • mleko
  • boczek
  • chleb
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
Dynie oczyszczamy z pestek, odcinamy skórę, kroimy w kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach masła. Zalewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodajemy 3 łyżeczki sosu tabasco. Dusimy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy 2 łyżkami śmietany kremówki wymieszanej z łyżką mleka, aby śmietana się nie zważyła, powinna być również w temperaturze pokojowej. Całość miksujemy na gładką masę.
Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 5-10 min, aż powstaną chrupiące chipsy. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, umieszczamy na posmarowanej ciańką warstwą tłuszczu patelni, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Zupę podajemy z łyżką śmietany, listkami świeżej bazyli, grzankami czosnkowymi i chipsami z boczku.

Zupa krem z dyni z chipsami i grzankami

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą :
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam ! Monika

    OdpowiedzUsuń