sobota, 5 grudnia 2015

Indyjskie danie - kurczak Vindaloo

Niezwykle aromatyczny i rozgrzewający kurczak Vindaloo w wykonaniu Filipa Powała zdobywcy II miejsca w konkursie Politechniki Warszawskiej Projekt Widelec. Potrawa idealna na zimowe obiady.

Indyjskie danie - kurczak Vindaloo
 
Sos
  • dwa ząbki czosnku -> promocja!
  • mielona kurkuma ~1 łyżeczki
  • 2-3 łyżek chilli mielonego (może być cayenne) -> promocja!
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • trochę przecieru pomidorowego -> promocja!
  • świeże chilli (papryczka)
  • pęczek kolendry- dość duży
Prażenie(kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 goździki, 2 nasiona kolendry, łyżeczka kozieradki, łyżeczka prażonej gorczycy) potem rozetrzeć w moździerzu i połączyć na patelni z resztą składników.

Kurczę
  • 2 cebulki -> promocja!
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże chilli
  • imbir
  • świeża kolendra
  • przecier pomidorowy(mogą być krojone)
  • masło klarowane -> promocja!
  • ~500g piersi kurczaka -> promocja!
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu
Wszystko oprócz pomidorów, kurczaka, octu, miodu szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Jak się zrobi miękkie i szkliste dodajemy kurczę. Jak będzie z wierzchu podsmażony dodajemy resztę, dodajemy trochę wody, tak by przykryła mięso i przykrywamy. Dusimy aż mięso będzie gotowe. Mieszamy dość często.

Chleb Naan
  • szklanka mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju -> promocja!
  • szklanka mleka -> promocja!
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • trochę jogurtu
  • roztopione masło do podania
  • ew. przyprawy do podania (sezam, kminek...)
Drożdże i ciepłe mleko z cukrem, na bok na kilka minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste. Zostawiamy do wyrośnięcia~15 min. Pieczemy w 250C przez 5-7 minut. Podajemy z roztopionym masłem.

 Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz