Niezwykle aromatyczny i rozgrzewający kurczak Vindaloo w wykonaniu Filipa Powała zdobywcy II miejsca w konkursie Politechniki Warszawskiej Projekt Widelec. Potrawa idealna na zimowe obiady.
Sos- dwa ząbki czosnku -> promocja!
- mielona kurkuma ~1 łyżeczki
- 2-3 łyżek chilli mielonego (może być cayenne) -> promocja!
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- trochę przecieru pomidorowego -> promocja!
- świeże chilli (papryczka)
- pęczek kolendry- dość duży
Prażenie(kilka
ziarenek czarnego pieprzu, 3 goździki, 2 nasiona kolendry, łyżeczka
kozieradki, łyżeczka prażonej gorczycy) potem rozetrzeć w moździerzu i
połączyć na patelni z resztą składników.
Kurczę
- 2 cebulki -> promocja!
- 3 ząbki czosnku
- świeże chilli
- imbir
- świeża kolendra
- przecier pomidorowy(mogą być krojone)
- masło klarowane -> promocja!
- ~500g piersi kurczaka -> promocja!
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżka miodu
Wszystko
oprócz pomidorów, kurczaka, octu, miodu szatkujemy i wrzucamy na
patelnię. Jak się zrobi miękkie i szkliste dodajemy kurczę. Jak będzie z
wierzchu podsmażony dodajemy resztę, dodajemy trochę wody, tak by
przykryła mięso i przykrywamy. Dusimy aż mięso będzie gotowe. Mieszamy
dość często.
Chleb Naan
- szklanka mąki
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju -> promocja!
- szklanka mleka -> promocja!
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- trochę jogurtu
- roztopione masło do podania
- ew. przyprawy do podania (sezam, kminek...)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz