środa, 2 grudnia 2015

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i oczywiście chilli

Druga edycja Projektu Widelec już za nami, ale nic straconego finałowe potrawy możesz przyrządzić w domu. Dziś przedstawiam Wam przepis zdobywczyni trzeciego miejsca Kingi Kwiatkowskiej, na cudownie rozgrzewającą i pożywną zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i oczywiście chilli.
Składniki: (2-4 osoby)
  • ½ średniej wielkości cebuli -> promocja!
  • 2 ząbki czosnku -> promocja!
  • 2 lub 3 papryczki chili (zależnie od oczekiwanego poziomu ostrości)
  • Imbir – kawałek o długości ok. 2 cm
  •  Por (biała i jasnozielona część)
  • Ok. 70g selera korzeniowego
  • Ok. 1 kg dyni (waga ze skórą i pestkami)
  • 1/3 puszki mleka kokosowego 400 ml
  • Pestki dyni (ilość wedle uznania)
  • Oliwa z oliwek do smażenia -> promocja!
  • Pół limonki -> promocja!
  • Kolendra
  • Sól
  • Cynamon -> promocja!
  • Słodka mielona papryka
  • Ok. 150g mąki pszennej
  • Ok. 90g ciepłej (ale nie wrzącej) wody
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, imbir i 1/2 papryczek chili siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli, pilnując, żeby niczego nie przypalić. Wlewamy mniej więcej 2 szklanki wody i zaczynamy gotować bulion, do którego wrzucamy pokrojonego w plastry pora i w kostkę seler. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, zmniejszamy ogień, w razie potrzeby dolewamy wody, tak żeby cała zawartość garnka była nią przykryta, kładziemy pokrywkę i gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu blendujemy* na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe i ponownie blendujemy lub mieszamy łyżką. Doprawiamy solą, słodką mieloną papryką i cynamonem do smaku.
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i oczywiście chilli

W międzyczasie prażymy na suchej patelni pestki dyni, uważając, żeby ich nie przypalić. Zdejmujemy i odstawiamy do podania. Zagniatamy ciasto na podpłomyki z podanych ilości mąki i wody, dodając szczyptę soli i wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie elastyczne (jak ciasto na pierogi), w razie potrzeby zwiększając ilość potrzebnej wody lub mąki. Dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, cienko rozwałkowujemy i smażymy z dwóch stron na suchej patelni (można je też upiec na kamieniu do pizzy). Przygotowujemy salsę z pokrojonej w kostkę połowy papryczki chili, soku z połowy limonki, posiekanej kolendry i połowy łyżki oliwy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Gdy wszystkie elementy będą gotowe, przekładamy krem do przygotowanych misek, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na środek po pół łyżeczki przygotowanej salsy i podajemy z podpłomykami.

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i oczywiście chilli

*krem powinien mieć odpowiednią gęstość dopiero po dodaniu mleka kokosowego.

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. O taaak, mleczko kokosowe nadaje takiej pysznej kremowości! Zupa krem jest moją ulubioną! :)

    OdpowiedzUsuń