Druga edycja Projektu Widelec już za nami, ale nic straconego finałowe potrawy możesz przyrządzić w domu. Dziś przedstawiam Wam przepis zdobywczyni trzeciego miejsca Kingi Kwiatkowskiej, na cudownie rozgrzewającą i pożywną zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i oczywiście chilli.
Składniki: (2-4 osoby)
- ½ średniej wielkości cebuli -> promocja!
- 2 ząbki czosnku -> promocja!
- 2 lub 3 papryczki chili (zależnie od oczekiwanego poziomu ostrości)
- Imbir – kawałek o długości ok. 2 cm
- Por (biała i jasnozielona część)
- Ok. 70g selera korzeniowego
- Ok. 1 kg dyni (waga ze skórą i pestkami)
- 1/3 puszki mleka kokosowego 400 ml
- Pestki dyni (ilość wedle uznania)
- Oliwa z oliwek do smażenia -> promocja!
- Pół limonki -> promocja!
- Kolendra
- Sól
- Cynamon -> promocja!
- Słodka mielona papryka
- Ok. 150g mąki pszennej
- Ok. 90g ciepłej (ale nie wrzącej) wody
Sposób przygotowania:
Cebulę,
czosnek, imbir i 1/2 papryczek chili siekamy w drobną kostkę i
wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Smażymy do momentu zeszklenia
cebuli, pilnując, żeby niczego nie przypalić. Wlewamy mniej więcej 2
szklanki wody i zaczynamy gotować bulion, do którego wrzucamy
pokrojonego w plastry pora i w kostkę seler. Dynię obieramy ze skóry,
usuwamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, zmniejszamy ogień,
w razie potrzeby dolewamy wody, tak żeby cała zawartość garnka była nią
przykryta, kładziemy pokrywkę i gotujemy do momentu, gdy wszystkie
warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu blendujemy* na gładki krem. Dolewamy
mleko kokosowe i ponownie blendujemy lub mieszamy łyżką. Doprawiamy
solą, słodką mieloną papryką i cynamonem do smaku.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni pestki dyni, uważając, żeby ich nie przypalić. Zdejmujemy i odstawiamy do podania. Zagniatamy ciasto na podpłomyki z podanych ilości mąki i wody, dodając szczyptę soli i wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie elastyczne (jak ciasto na pierogi), w razie potrzeby zwiększając ilość potrzebnej wody lub mąki. Dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, cienko rozwałkowujemy i smażymy z dwóch stron na suchej patelni (można je też upiec na kamieniu do pizzy). Przygotowujemy salsę z pokrojonej w kostkę połowy papryczki chili, soku z połowy limonki, posiekanej kolendry i połowy łyżki oliwy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Gdy wszystkie elementy będą gotowe, przekładamy krem do przygotowanych misek, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na środek po pół łyżeczki przygotowanej salsy i podajemy z podpłomykami.
Smacznego ;)
O taaak, mleczko kokosowe nadaje takiej pysznej kremowości! Zupa krem jest moją ulubioną! :)
OdpowiedzUsuńKremowe i delikatne ;)
OdpowiedzUsuń