Pora na przepis, który zwyciężył w jesiennej edycji Projektu Widelec. Rozgrzewający, czekoladowy deser, rozpływający się w ustach. Gratulacje dla Adrianny Księżak przepysznego zwycięstwa, oraz dla wszystkich uczestników. Zapraszam na fotorelację z konkursu -> Projekt Widelec - gorrrący finał.
Wypatrujcie kolejnej edycji już na wiosnę!
Składniki:
- 1 całe jajko -> promocja!
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 90g gorzkiej czekolady, najlepiej 70% -> promocja!
- 50g masła
- papryczka chili (ilość wg uznania)
- opcjonalnie: cukier wanilinowy / aromat waniliowy / ziarna z laski wanilii
- masło do wysmarowania kokilek
- słodkie kakao -> promocja!
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i dodać drobno posiekaną papryczkę. Ostudzić. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym / ziarnami z laski wanilii lub dodać kilka kropel aromatu, dodać przesianą mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do. 200-220 stopni, kokilki wysmarować masłem i wysypać kakao, wlać masę. Piec 8-12 minut- ciasto od zewnątrz musi być upieczone a w środku płynne. Wyjąć na talerz i posypać kakao, podawać lekko ciepłe.
Smacznego ;)
Ciasta z chilli jeszcze nie jadłam, ale z tym przepisem chyba się skuszę i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
Serdecznie polecam, jest pyszne 😋 szczególnie z tego przepisu
Usuń