czwartek, 10 grudnia 2015

Lava Cake z chilli

Pora na przepis, który zwyciężył w jesiennej edycji Projektu Widelec. Rozgrzewający, czekoladowy deser, rozpływający się w ustach. Gratulacje dla Adrianny Księżak przepysznego zwycięstwa, oraz dla wszystkich uczestników. Zapraszam na fotorelację z konkursu -> Projekt Widelec - gorrrący finał.
 Wypatrujcie kolejnej edycji już na wiosnę!

Składniki:
  • 1 całe jajko -> promocja!
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 90g gorzkiej czekolady, najlepiej 70% -> promocja!
  • 50g masła
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • opcjonalnie: cukier wanilinowy / aromat waniliowy / ziarna z laski wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • słodkie kakao -> promocja!
Wykonanie: 
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i dodać drobno posiekaną papryczkę. Ostudzić. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym / ziarnami z laski wanilii lub dodać kilka kropel aromatu, dodać przesianą mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do. 200-220 stopni, kokilki wysmarować masłem i wysypać kakao, wlać masę. Piec 8-12 minut- ciasto od zewnątrz musi być upieczone a w środku płynne. Wyjąć na talerz i posypać kakao, podawać lekko ciepłe.

 Lava Cake z chilli
Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Ciasta z chilli jeszcze nie jadłam, ale z tym przepisem chyba się skuszę i spróbuję :)

    Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, jest pyszne 😋 szczególnie z tego przepisu

      Usuń