środa, 23 marca 2016

Babka

Składniki:
  • 1 kostka masła - promocja!
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - promocja!
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - promocja!
  • 2 łyżki kakao - promocja!
  • starta skórka z cytryny
  • cukier puder  - promocja!
 Do wysokiego naczynia przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Łączymy składniki z obu misek, na koniec wbijamy jajka. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Odkładamy 1/3 masy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej kakao i miksujemy aby cała masa była brązowa. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę przelewamy warstwowo obie masy - kolejność zależy od Was ;), ja zaczęłam od ciemnej. Pamiętajcie aby zostawić w formie margines ok 5cm, ponieważ ciasto wyrastając może wylać się z formy. Pieczemy 40-45min w 160 stopniach.
Po ostygnięciu wyciągamy babkę z formy, ozdabiamy cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.

Babka

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz