sobota, 30 maja 2020

Wegański tatar z majonezem ziołowym

Zastanawiacie się pewnie co ja gadam?! Wegański tatar?! Jakim cudem, przecież tatar jest z mięsa... Oszalała!
Otóż nie, weganie i wegetarianie również mają swoją wersje tatara. Dziś pokaże Wam, że to da się zrobić!

Składniki:
  • 100g pomidorów suszonych Ponti
  • 50g czerwonej soczewica
  • 2 pieczarki konserwowe
  • 1/2 ogórka konserwowego
  • 1/4 czerwone cebuli lub 1/2 szalotki
  • sól
  • pieprz

Nie ma tu żadnej filozofii ;) Pomidory odsączamy z zalewy olejowej i drobno siekamy. Dodajemy resztę składników, również drobno posiekanych. Całość mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy dodać łyżeczkę lub dwie oleju po pomidorach dla uzyskania lepszej konsystencji. Jeśli używasz suszonej soczewicy namocz ją dzień wcześniej i ugotuj do miękkości.

Wegański majonez szczypiorkowy

Składniki:
1/2 pęczka szczypiorku
200ml mleka sojowego
sól
pieprz
3 łyżeczki musztardy
olej

Szczypiorek blendujemy na puree. Następnie dodajemy musztardę, sól, pieprz i mleko sojowe. Ważne aby mleko było dobrze schłodzone, wtedy lepiej będzie się ubijało. Wszystko razem blendujemy dolewając olej do uzyskania konsystencji majonezu. Jeśli chcemy aby smak szczypiorku lub kolor były bardziej intensywne poprostu dodajmy go więcej ;)

Całość podajemy z pieczywem i kilkoma łyżeczkami pesto od Ponti.

Wegański tatar z majonezem ziołowym
Pomidory suszone
• Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty
lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym
• Produkt szybko rotujący – konsumenci znają jego wszechstronne zastosowanie ( sałatki, zapiekanki, pizza)
Oryginalny sos pesto
• Pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, który składa się przede wszystkim z oliwy z
oliwek, bazylii, orzeszków piniowych i sera Grana Padano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz