sobota, 9 listopada 2013

Mazurak

Składniki:
  • mleko kondensowane
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sypkich składników. Masło kroimy na mniejsze części siekamy z resztą składników, dolewając śmietanę. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie obieramy orzechy z łupin oraz rozgniatamy je. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, i tak przygotowane umieszczamy w piekarniku na ok 40 min. Po wyjęciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie rozsmarowujemy mleko skondensowane po całym wierzchu ciasta, posypujemy orzechami i kawałkami skórek pomarańczowych.


Smacznego ;)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez fanpage "Polacy kochają dobre jedzenie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz