Składniki:
- mleko kondensowane
- orzechy
- skórka pomarańczowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sypkich składników. Masło kroimy na mniejsze części siekamy z resztą składników, dolewając śmietanę. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie obieramy orzechy z łupin oraz rozgniatamy je. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, i tak przygotowane umieszczamy w piekarniku na ok 40 min. Po wyjęciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie rozsmarowujemy mleko skondensowane po całym wierzchu ciasta, posypujemy orzechami i kawałkami skórek pomarańczowych.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz