środa, 13 listopada 2013

Spód do tarty

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kawałki 3/4 masła i siekamy całość nożem, następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do boków formy. Widelcem nakłuwamy spód ciasta, przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy  z obciążeniem 15 minut, wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz