poniedziałek, 11 listopada 2013

Tarta z tuńczykiem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 40 dag pieczarek
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • blue cheese

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kawałki 3/4 masła i siekamy całość nożem, następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy 1/3 ciasta i wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do boków formy. Widelcem nakłuwamy spód ciasta, przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy  z obciążeniem 15 minut, wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano. Przekładamy farsz do tarty. Odsączamy tuńczyka z oleju i wykładamy na ciasto z farszem. Siekamy pietruszkę i posypujemy całość. Drobno kroimy ser i wykładamy na wierzch. Z reszty ciasta kroimy w paski i układamy je na przemian na wierzchu tarty. Tak przygotowana ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 min.




Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Wspaniała, pracowita kratka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, trochę czasu zajęło jej zrobienie, ale było warto. Dziękuję ;)

      Usuń