- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 40 dag pieczarek
- natka pietruszki
- oliwa
- blue cheese
Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kawałki 3/4 masła i siekamy całość nożem, następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy 1/3 ciasta i wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do boków formy. Widelcem nakłuwamy spód ciasta, przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy z obciążeniem 15 minut, wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano. Przekładamy farsz do tarty. Odsączamy tuńczyka z oleju i wykładamy na ciasto z farszem. Siekamy pietruszkę i posypujemy całość. Drobno kroimy ser i wykładamy na wierzch. Z reszty ciasta kroimy w paski i układamy je na przemian na wierzchu tarty. Tak przygotowana ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 min.
Smacznego ;)
Wspaniała, pracowita kratka:)
OdpowiedzUsuńPrawda, trochę czasu zajęło jej zrobienie, ale było warto. Dziękuję ;)
Usuń