- 1 kg jabłek
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszkonej
- 1 szklanka oleju
- skórka z 1 pomarańczy
- cukier puder
Skórkę z obranej pomarańczy wkładamy do wrzątku, żeby ją sparzyć. Po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę i dodajemy do jabłek.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cynamonem. Dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Jabłka zalewamy olejem, wsypujemy powoli mieszankę sypkich składników. Dokładnie mieszamy żeby nieposwtały grudki. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok 1 godzinę.
Przed podaniem ciasta obsypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Na pewno jest smaczne ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJabłka i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńIdealnie do siebie pasują ;)
UsuńWygląda apetycznie, klasyczne połączenie, które nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
Usuńa co z jajkami?
OdpowiedzUsuńMieszamy je z innymi składnikami ;)
UsuńDodawane są do jabłek, przed suchymi składnikami
OdpowiedzUsuń