sobota, 8 lutego 2014

Przesiewanie mąki

Wiele osób zastanawia się po co w ogóle przesiewać mąkę. Ta czynność służy nie tylko do wyłapywania drobnoustrojów które mogły się zalęgnąć w mące i złożyć tam jaja. Przede wszystkim przesiewanie mąki ma na celu napowietrzenie jej a co za tym idzie ciasto staje się dzięki temu pulchniejsze i lżejsze. Nawet jeśli tę różnicę w objętości ciasta nie widać to przesianie mąki i tak nie poszło na marnę. Mąka, którą kupujemy w opakowaniu jest najczęściej zgnieciona i zbita, a jej przesianie w tym wypadku zapobiega powstawaniu grudek w czasie wyrabiania czy miksowania ciasta.

2 komentarze:

  1. Bo diabełek tkwi w szczegółach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy wpis, przeczytałem z uwagą. Zgadzam się, przesiewanie dobrze wpływa na mąkę.

    OdpowiedzUsuń