- 1/2 kg mąki
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 4 łyżki śmietany
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki spirytusu
- 1/2 kg smalcu lub 1/2 litra oleju
- cukier puder
Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 3 - 4 porcje, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
Każdą część cieńko rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Przy wałkowaniu ciasta staramy sie dodawać jak najmniej mąki.
Placki z ciasta kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku na długość ok 5 cm i delikatnie przewijamy jedną z części na drugą stronę.
Faworki partiai wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostydnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz