czwartek, 27 lutego 2014

Faworki

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1/2 kg smalcu lub 1/2 litra oleju
  • cukier puder
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie. Dodajemy śmietanę, spirytus, żółtka, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy składniki, wyrabiamy dość długo. Ciasto powinno być gęste jak na kluski.
Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 3 - 4 porcje, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
Każdą część cieńko rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Przy wałkowaniu ciasta staramy sie dodawać jak najmniej mąki.
Placki z ciasta kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku na długość ok 5 cm i delikatnie przewijamy jedną z części na drugą stronę.
Faworki partiai wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostydnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Faworki 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz