- 5 dużych papryk
- 25 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- bazylia
- sól
- pieprz
- olej
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- przyprawa do ziemniaków
Po 20 minutach odcedzamy kaszę i zostawiamy ją do ostygnięcia. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy mięso, cebulę, pieczarki i wystudzoną kaszę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i bazyliom. Dokładnie mieszamy.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki. Smarujemy blachę tłuszczem i wykładamy ziemniakami. Obsypujemy przyprawą do ziemniaków. Umieszczamy w nagrzanym do 250 stopni piekarnika na ok 30 - 40 minut.
Umytą paprykę przekrawamy na pół, wzdłuż strąków. Wyciągamy gniazda nasienne. Przekładamy do nich wcześńiej przygotowany farsz, dokładnie wypełniąjąc całość i dociskając. Wykładamy je na uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy w całości z wcześniej pieczonymi ziemniakami.
Smacznego ;)
Co z jajkiem? :)
OdpowiedzUsuńJajko jest dodawane do mięsa miolonego.
Usuń