czwartek, 13 marca 2014

Papryka faszerowana z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:
  • 5 dużych papryk
  • 25 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • przyprawa do ziemniaków
Kaszę gryczaną gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Obrane i umyte cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż cebula się zeszkli. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również podsmażamy.
Po 20 minutach odcedzamy kaszę i zostawiamy ją do ostygnięcia. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy mięso, cebulę, pieczarki i wystudzoną kaszę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i bazyliom. Dokładnie mieszamy.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki. Smarujemy blachę tłuszczem i wykładamy ziemniakami. Obsypujemy przyprawą do ziemniaków. Umieszczamy w nagrzanym do 250 stopni piekarnika na ok 30 - 40 minut.
Umytą paprykę przekrawamy na pół, wzdłuż strąków. Wyciągamy gniazda nasienne. Przekładamy do nich wcześńiej przygotowany farsz, dokładnie wypełniąjąc całość i dociskając. Wykładamy je na uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy w całości z wcześniej pieczonymi ziemniakami.

Papryka faszerowana z pieczonymi ziemniaczkami

Smacznego ;)

2 komentarze: