sobota, 6 września 2014

Nadziany chlebek

Składniki:
  • 1 chlebek typu włoskiego
  • pęczek szczypiorku
  • 3 plasterki szynki
  • 15 dag sera zółtego w kostce
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • jajko
Całą powierzchnię chlebka nacinami w kratę ostrym nożem. Uważamy by nie przeciąć przy tym spodu chleba. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy we wcześniej zrobionych nacięciach. Odrobinę sera zostawiamy na póżniej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek umieszczamy na blasze na papierze do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika chceb skrapiamy oliwą, tak by wsiąknęła również do środka. Roztrzepujemy jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy w nacięcia na chlebie. Wierzch posypujemy resztą sera.
Tak przygotowany umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 10-15 min, w zależności od wielkości chleba i ilości umieszczonych w nim składników.

Nadziany chlebek

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz