piątek, 19 września 2014

Tarta truskawkowa

Składniki:

  • 150g mąki
  • 75g cukru
  • 150g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 zółtko z wodą
  • 1/5kg truskawek
  • żelatyna
  • kwasek cytrynowy
  • śmietana kremówka
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Mąkę rozcieramy razem z sypkimi składnikami, do konsystencki piasku. Ubijamy jajko i dodajemy do ciasta mieszająć. Zagniatamy ciasto rękami, następnie formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Tryskawki dokładnie myjemy. Oczyszczamy z szypułek. Osuszamy i kroimy w plastry.
Formę do tarty smarujemy natłuszczamy i posypujemy mąką. Wałek i deskę zsypujemy mąką, ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowujemy na okrąg. Wałkujemy od środka na zewnątrz w jednym kierunku, obracając ciasto. Ciasto powinno być większe niż forma.
Przekładamy ciasto do formy, dociskamy brzegi, tak by nie porwać ciasta. Obcinamy nadmiar ciasta 1 cm nad krawędzią formy. Ciasto umieszczamy jeszcze na 15 min w lodówce. Po wyciągnięciu spód ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Formę z ciaste wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy takie ciasto 15 min. Następnie usuwamy groch. Smarujemy ciasto rozbełtanym żółtkiem z wodą i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 min. 

Tarta truskawkowa

Po ostygnięciu ciasta wykładamy plasterki truskawek. Z tego co nam zostanie robimy truskawkowy mus, przecierając truskawki prze sito lub blendując z dwiema łyżkami śmietany kremówki, łyżeczką kwasku cytrynowego i 2 łyżeczkami żelatyny. Takim musem zalewamy truskawki. Wstawiamy do lodówki, do momentu stężenia musu. Z resztę śmietany ubijamy. Przed podaniem rozsmarowujemy śmietanę po wierzchu tarty.

Tarta truskawkowa

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Mniam, wspaniale wygląda:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Wypróbuję przepis, ale już niestety chyba nie ze świeżymi truskawkami :(

    Zapraszam do mnie: http://pat-radoscgotowania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń