Sos tatarski - delikatny sos na bazie sosu majonezowego z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych w occie, są to np. drobno krojone kapary i korniszony. Dodaje się też do niego siekaną natkę pietruszki. Używa się go jako dodatek do wędlin, zimnych mięs, śledzi, jaj na twardo i ryb na zimno. Jest typowy dla kuchni angielskiej i polskiej.
Sos żurawinowy - spożądzony z owoców żurawiny, cukru i wody. Doskonale nadaje się do mięs na ciepło i ryb. Może być również używany do deserów. Nie jest cierpki ani zbyt słodki.
Sos miętowy - gęsty sos z siekanych drobno liści mięty z dodatkiem cukru i octu. W kuchni brytyjskiej jest podawany do pieczonej baraniny. Ja dodawałam go do deserów z owoców i lodów oraz do ryby gdzie również się dobrze komponował.
Marmolada pomarańczowo-cytrynowa z imbirem - słodka marmolada z dodatkiem tartego imbiru i skórek cytrynowej i pomarańczowej, które przełamują jej słodycz lekką goryczką. Doskonale nadaje się do słodkich ciast i bułek.
Marmolada cytrynowo-limonkowa - gorzkawa marmolada. Idealnie się nada do bardzo słodkich deserów, aby przełamać ich słodycz.
Pomady mleczno-maślane - słodkie cukierki o smaku toffi. Smakiem i wyglądem przypominają krówki. Są delikatne i smaczne. Doskonale smakują z pieczonymi jabłkami, oraz przetopione jako polewa do ciast i ciastek.
Przydałby się jeszcze jakiś dobry angielski alkohol
OdpowiedzUsuńŚwietne produkty :)
OdpowiedzUsuń