czwartek, 5 września 2013

Pesto spinaci

Składniki:
  • 300g szpinaku
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 marchew
  • sól i pieprz
  • przyprawa do drobiu
  • 400g makaronu pióra
  • oliwa
  • 1 kostka rosołowa mięsna
  • 1 kostka rosołowa warzywna
Pierś z kurczaka oporządzamy i kroimy w drobną kostkę. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Nastawiamy i solimy wodę na makaron. Czekając aż woda się zagotuje rzucamy do niej marchew. Wyjmujemy ją w momencie zagotowania się wody, przed wsypaniem makaronu. Makaron gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy dokładnie solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Wrzucamy na nią kurczaka i doprawiamy go przyprawą do drobiu. Smażymy do czasu aż całe mięso się zetnie i nie będzie "gumiaste". Zdejmujemy mięso z patelni, dolewamy oliwy i dodajemy szpinak. Jeśli jest mrożony to postępujemy tak samo, z tym że czekamy aż rozmrozi się w wywarze z mięsa. Wywar zostanie wsiąknięty przez szpinak wtedy dodajemy kostki rosołowe i szklankę gotowanej wody. Często go mieszamy. Makaron po zagotowaniu odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby się nie skleił. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy i połączenia się szpinaku z wywarem. Kiedy masa jest już gotowa dodamy do niej stopniowo marchew, mięso i makaron dokładnie mieszając całość.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz