- 300g szpinaku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 marchew
- sól i pieprz
- przyprawa do drobiu
- 400g makaronu pióra
- oliwa
- 1 kostka rosołowa mięsna
- 1 kostka rosołowa warzywna
Pierś z kurczaka oporządzamy i kroimy w drobną kostkę. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Nastawiamy i solimy wodę na makaron. Czekając aż woda się zagotuje rzucamy do niej marchew. Wyjmujemy ją w momencie zagotowania się wody, przed wsypaniem makaronu. Makaron gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy dokładnie solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Wrzucamy na nią kurczaka i doprawiamy go przyprawą do drobiu. Smażymy do czasu aż całe mięso się zetnie i nie będzie "gumiaste". Zdejmujemy mięso z patelni, dolewamy oliwy i dodajemy szpinak. Jeśli jest mrożony to postępujemy tak samo, z tym że czekamy aż rozmrozi się w wywarze z mięsa. Wywar zostanie wsiąknięty przez szpinak wtedy dodajemy kostki rosołowe i szklankę gotowanej wody. Często go mieszamy. Makaron po zagotowaniu odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby się nie skleił. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy i połączenia się szpinaku z wywarem. Kiedy masa jest już gotowa dodamy do niej stopniowo marchew, mięso i makaron dokładnie mieszając całość.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz