środa, 18 września 2013

Roldogi

Składniki:
  • 1/2 paczuszki drożdży
  • woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 12 parówek
  • prażona cebula
  • 12 plastrów sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • ziołowa przyprawa grillowa
  • sos pomidorowy
  • ketchup
Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru. Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło.
Mały kawałek ciasta rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wymierzamy w pionie długość parówki plus marginesy ok 1 cm z każdej strony, w poziomie odmierzamy tylko długość parówki. Ścinamy rogi, tak żeby z każdej strony została ok 2 cm krawędź osadzona na środku. Centralną część placka smarujemy sosem pomidorowym, przyprawiamy. Kładziemy plaster sera. Ciasto nakręcamy na parówkę od dolnej części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 20 - 30 min (w zależności od grubości ciasta).
Przed podaniem polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką.



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz