Składniki:
- 7 szklanek mąki
- 3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- 400g masła
- 4 jajka
- 1/5kg rabarbaru
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i resztę sypkich składników. Wszystkie dokładnie mieszamy. Wbijamy uprzednio umyte jaja. Kroimy miękkie masło w kostkę i dodajemy do reszty składników. Teraz rękoma ugniatamy wszystko na gładką masę. Wyrobione
ciasto odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę smarujemy resztką masła i obsypujemy mąką. Rabarbar myjemy i drobno kroimy. 3/4
ciasta wyjmujemy z lodówki i skubiemy małe kawałki do formy. Następnie wysypujemy na spód rabarbar. Resztę ciasta skubiemy na samym wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz