piątek, 13 września 2013

Kruszonkowiec z rabarbarem

Składniki:
  • 7 szklanek mąki
  • 3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 400g masła
  • 4 jajka
  • 1/5kg rabarbaru
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i resztę sypkich składników. Wszystkie dokładnie mieszamy. Wbijamy uprzednio umyte jaja. Kroimy miękkie masło w kostkę i dodajemy do reszty składników. Teraz rękoma ugniatamy wszystko na gładką masę. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę smarujemy resztką masła i obsypujemy mąką. Rabarbar myjemy i drobno kroimy. 3/4 ciasta wyjmujemy z lodówki i skubiemy małe kawałki do formy. Następnie wysypujemy na spód rabarbar. Resztę ciasta skubiemy na samym wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min.



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz