środa, 4 września 2013

Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:
  • 340g masła
  • świeże maliny
  • 8 jajek
  • 400g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • szklanka cukru
  • 400g czekolady
  • 10 łyżek mleka
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby rozmiękło. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy maliny do formy. Jajka myjemy i wbijamy do wysokiej miski, miksujemy z mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i dodajemy do reszty składników. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wykładamy łyżką do formy dokładnie wygładzając powierzchnię. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Polewamy nią ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz