Składniki:
- 340g masła
- świeże maliny
- 8 jajek
- 400g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- szklanka cukru
- 400g czekolady
- 10 łyżek mleka
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby rozmiękło. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy maliny do formy. Jajka myjemy i wbijamy do wysokiej miski, miksujemy z mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i dodajemy do reszty składników. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wykładamy łyżką do formy dokładnie wygładzając powierzchnię. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Polewamy nią ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz