Składniki:
- 1/2 paczuszki drożdży
- woda
- 1 łyżeczka cukru
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 40 dag szynki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 papryki
- 1 koncentrat pomidorowy
- oregano
- przyprawa do pizzy
- 75 dag pieczarek
- 2 cebule
- 40 - 50 dag sera żółtego
- ketchup
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru. Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło. W między czasie przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, oregano, olej, posiekany drobno czosnek, odstawiamy żeby smaki się przeszły. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła. Kroimy pieczarki i podsmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy drobno resztę składników. Bierzemy kawałek cista i rozwałkowujemy je na średniej grubości ciasto i ok 30 cm średnicy. Smarujemy cały placek sosem, nakładamy po trochę resztę składników na jedną połowę rozwałkowanego ciasta, doprawiamy przyprawą do pizzy. Drugą połową ciasta przykrywamy składniki zlepiając brzegi i dogniatając je widelcem. Posypujemy wierzch przyprawą i przekładamy na natłuszczoną formę. Wkładamy do piekarnika na 150 stopni, ok 20 - 30 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz