piątek, 27 września 2013

Calzone

Składniki:
  • 1/2 paczuszki drożdży
  • woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 40 dag szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • przyprawa do pizzy
  • 75 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 40 - 50 dag sera żółtego
  • ketchup
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru. Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło. W między czasie przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, oregano, olej, posiekany drobno czosnek, odstawiamy żeby smaki się przeszły. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła. Kroimy pieczarki i podsmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy drobno resztę składników. Bierzemy kawałek cista i rozwałkowujemy je na średniej grubości ciasto i ok 30 cm średnicy. Smarujemy cały placek sosem, nakładamy po trochę resztę składników na jedną połowę rozwałkowanego ciasta, doprawiamy przyprawą do pizzy. Drugą połową ciasta przykrywamy składniki zlepiając brzegi i dogniatając je widelcem. Posypujemy wierzch przyprawą i przekładamy na natłuszczoną formę. Wkładamy do piekarnika na 150 stopni, ok 20 - 30 min.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz