Składniki:
- 5 ćwiartek z kurczaka
- 1 granat
- 2 pomarańcze
- przyprawa do kurczaka
- papryka ostra mielona
- 2 kostki rosołowe
- oliwa
Kostki rosołowe rozcieramy w miseczce z odrobiną oliwy i przyprawami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Ćwiartki z
kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je wcześniej przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Myjemy pomarańcze. Skórkę z jednego pomarańcza ścieramy na tarce wprost na naszego
kurczaka. Oba pomarańcze kroimy w plastry i układamy na wierzchu naczynia, tak aby zajęły całą powierzchnie. Granata myjemy i przekrawamy na pół. Nasiona wybijamy lub wyskrobujemy z całości owocu do naszej potrawy. Tak przyrządzonego kurczaka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok 45 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz