poniedziałek, 7 października 2013

Kurczak w pomarańczach

Składniki:
  • 5 ćwiartek z kurczaka
  • 1 granat
  • 2 pomarańcze
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra mielona
  • 2 kostki rosołowe
  • oliwa
Kostki rosołowe rozcieramy w miseczce z odrobiną oliwy i przyprawami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je wcześniej przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Myjemy pomarańcze. Skórkę z jednego pomarańcza ścieramy na tarce wprost na naszego kurczaka. Oba pomarańcze kroimy w plastry i układamy na wierzchu naczynia, tak aby zajęły całą powierzchnie. Granata myjemy i przekrawamy na pół. Nasiona wybijamy lub wyskrobujemy z całości owocu do naszej potrawy. Tak przyrządzonego kurczaka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok 45 min.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz