poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ciasto francuskie z owocami

Składniki:
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 żółtko
  • 3  4 śliwki
  • 2 - 3 banany
  • 3 - 4 nektarynki
  • 3 - 4 jabłka papierówki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek wiórków czekoladowych
Ciasto rozwijamy na blacie i dzielimy wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdą z tych części na pięć mniejszych. Śliwki, jabłka i nektarynki przekrawamy na pół pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Połowy owoców kroimy w 8 małych części. Banany kroimy w plastry pod kątem 45 stopni i przekrawamy na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Owoce naprzemiennie układamy na płatach ciasta. Posypujemy cukrem i startą wcześniej czekoladą. Oddzielonym wcześniej żółtkiem smarujemy części ciasta bez owoców. Pieczemy do momentu wyrośnięcia ciasta i zarumienienia.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz