niedziela, 1 lutego 2015

Bogracz z pieczarkami i grzankami

Składniki:
  • 800g łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 duże papryki
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 3 pomidory
  • 200g pieczarek
  • kilka kromek chleba
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatałowa
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kminek mielony
  • 1/2l bulionu
  • koncentrat pomidorowy
Bogracz z pieczarkami i grzankami

Mięso oporządzamy i kroimy w małą kostkę, opruszamy solą i pieprzem i odstawiamy do zmięknięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w małe paseczki. Por kroimy w drobne kawałeczki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i ktoimy w ćwiartki.

Bogracz z pieczarkami i grzankami

Cebulę z czosnkiem podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju i solimy. Dodajemy mięso, smażymy jeszcze 5 min i dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem. Najlepszy smak potrawy wydobywa duszenie na wolnym ogniu w kociołku do potraw węgierskich Bogracs firmy rossi.pl, który można zamówić klikając ten link. Po 10 minutach dodajemy przygotowaną włoszczyznę z papryką i pomidorami. Dusimy jeszcze 20 minut, następnie dodajemy dwie łyżki koncentratu i przyprawiamy. Całość dusimy jeszcze ok 15 min, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy na osiem części, posolone podsmażamy na złoty kolor. Chleb bez skórek kroimy w drobną kostkę i przygotowujemy grzanki.
Gulasz podajemy z wyłożonymi na wierzch pieczarkami i posypane grankami.

Bogracz z pieczarkami i grzankami

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz