- 800g łopatki wieprzowej bez kości
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 duże papryki
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 1/4 selera
- 3 pomidory
- 200g pieczarek
- kilka kromek chleba
- sól
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatałowa
- słodka papryka
- ostra papryka
- kminek mielony
- 1/2l bulionu
- koncentrat pomidorowy
Mięso oporządzamy i kroimy w małą kostkę, opruszamy solą i pieprzem i odstawiamy do zmięknięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w małe paseczki. Por kroimy w drobne kawałeczki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i ktoimy w ćwiartki.
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju i solimy. Dodajemy mięso, smażymy jeszcze 5 min i dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem. Najlepszy smak potrawy wydobywa duszenie na wolnym ogniu w kociołku do potraw węgierskich Bogracs firmy rossi.pl, który można zamówić klikając ten link. Po 10 minutach dodajemy przygotowaną włoszczyznę z papryką i pomidorami. Dusimy jeszcze 20 minut, następnie dodajemy dwie łyżki koncentratu i przyprawiamy. Całość dusimy jeszcze ok 15 min, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy na osiem części, posolone podsmażamy na złoty kolor. Chleb bez skórek kroimy w drobną kostkę i przygotowujemy grzanki.
Gulasz podajemy z wyłożonymi na wierzch pieczarkami i posypane grankami.
Gulasz podajemy z wyłożonymi na wierzch pieczarkami i posypane grankami.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz