środa, 21 sierpnia 2013

Zapiekane pieczarki z mięsem

Składniki:
  • 7 dużych pieczarek
  • 400 dag mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kabaczek
  • masło
  • sól i pieprz
Sos:
  • 2 - 3 duże pomidory
  • oregano
  • papryka słodka mielona
Warzywa dokładnie myjemy. Wydrążamy pieczarki, tak by w kapeluszach zostało jak najwięcej wolnego miejsca. Musimy uważać żeby jej nie zniszczyć. Trzony grzybów kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle. Odsączamy i wrzucamy do miski. Tak samo robimy z kabaczkiem. Kroimy w kostkę paprykę i siekamy drobno pietruszkę. Dodajemy mięso i solimy oraz pieprzymy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Małą łyżeczką nakładamy farsz do kapeluszy pieczarek, ugniatamy dokładnie żeby weszło jak najwięcej. Układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem. Sprawdzamy po upływie ok 30 - 45 minut.
Pomidory parzymy gorącą wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Mieszamy je jednocześnie rozgniatając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy oregano i paprykę do smaku.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz