Składniki:
- 7 dużych pieczarek
- 400 dag mięsa mielonego
- natka pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 kabaczek
- masło
- sól i pieprz
Sos:
- 2 - 3 duże pomidory
- oregano
- papryka słodka mielona
Warzywa dokładnie myjemy. Wydrążamy pieczarki, tak by w kapeluszach zostało jak najwięcej wolnego miejsca. Musimy uważać żeby jej nie zniszczyć. Trzony grzybów kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle. Odsączamy i wrzucamy do miski. Tak samo robimy z kabaczkiem. Kroimy w kostkę paprykę i siekamy drobno pietruszkę. Dodajemy mięso i solimy oraz pieprzymy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Małą łyżeczką nakładamy farsz do kapeluszy pieczarek, ugniatamy dokładnie żeby weszło jak najwięcej. Układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem. Sprawdzamy po upływie ok 30 - 45 minut.
Pomidory parzymy gorącą wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Mieszamy je jednocześnie rozgniatając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy oregano i paprykę do smaku.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz