poniedziałek, 14 października 2013

Powidła śliwkowe

Składniki:
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 opakowania cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • woda
Śliwki dokładnie myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Rozgrzewamy patelnię, na której będziemy smażyli śliwki. Na początku smażenia owoców dodajemy do nich wszystkie sypkie składniki, to jest cukier, cynamon i cukier waniliowy. Podczas całego smażenia często mieszamy nasze śliwki i co jakiś czas dodajemy 1/2 szklanki wody (ok 3-4 razy w ciągu całej obróbki termicznej). Powidła trzymamy na patelni do momentu otrzymania dość jednolitej masy. Na koniec nakładamy je do słoiczków i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz