piątek, 11 października 2013

Strudel śliwkowy

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 kg śliwek
  • 1 opakowanie cynamony
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
Śliwki dokładnie myjemy, i wyjmujemy z nich pestki. Kroimy na 4. Oprószamy je cynamonem jednocześnie mieszając, aby były w nim obtoczone wszystkie kawałki. Podobnie robimy z cukrem waniliowym. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy wszerz paski o szerokości ok 1,5 cm, ale kroimy je tak aby pośrodku został nam dość gruby pas, na który wyłożymy nasze śliwki. Wszystkie śliwki wykładamy na ciasto. Zawijamy je na zasadzie warkocza, przekładają naprzemiennie pasy ciasta pod kątem ok 60 stopni. Staramy się to zrobić dokładnie i dość ciasno, aby nasze owoce nie wypadały z ciasta. Na koniec oddzielamy żółtko od białka, i nacieramy wierzch ciasta tylko i wyłącznie żółtkiem, aby po upieczeniu było złociste. Strudel wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 30 min.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz