Tarta ze szpinakiem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- 300g szpinaku
- filet z łososia
Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kawałki 3/4 masła i siekamy całość nożem, następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do boków formy. Widelcem nakłuwamy spód ciasta, przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy z obciążeniem 15 minut, wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie gotujemy szpinak z resztą masła, oraz kroimy łososia w małe kawałki. Po 20 min gotowania szpinaku dodajemy do niego kawałki ryby i zdejmujemy z ognia. Całość wykładamy na ostudzoną tartę. Pozostałą nam wcześniej część ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy. Tak przygotowaną potrawę umieszczamy ponownie w piekarniku na ok 15 - 20 min.
Smacznego ;)
Fuj rzygałem ostro po tym.....
OdpowiedzUsuńNajwidoczniej musiałeś mieć nieświeże produkty. A jak wiadomo wystarczy jeden zepsuty składnik, i można się ostro pochorować. Następnym razem sprawdź dokładnie produkty, których masz zamiar użyć. Pozdrawiam ;)
Usuń