niedziela, 13 października 2013

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
  • 300g szpinaku
  • filet z łososia
Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kawałki 3/4 masła i siekamy całość nożem, następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do boków formy. Widelcem nakłuwamy spód ciasta, przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy  z obciążeniem 15 minut, wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie gotujemy szpinak z resztą masła, oraz kroimy łososia w małe kawałki. Po 20 min gotowania szpinaku dodajemy do niego kawałki ryby i zdejmujemy z ognia. Całość wykładamy na ostudzoną tartę. Pozostałą nam wcześniej część ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy. Tak przygotowaną potrawę umieszczamy ponownie w piekarniku na ok 15 - 20 min.




Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Fuj rzygałem ostro po tym.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwidoczniej musiałeś mieć nieświeże produkty. A jak wiadomo wystarczy jeden zepsuty składnik, i można się ostro pochorować. Następnym razem sprawdź dokładnie produkty, których masz zamiar użyć. Pozdrawiam ;)

      Usuń