Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 filety pangi
- przyprawa do ryb
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
Rybę dokładnie myjemy i w razie potrzeby oporządzamy ją.
Filet w zależności od wielkości dzielimy na 2-3 kawałki. Z obu stron oprószamy je solą i pieprzem. Rozwijamy
ciasto i dzielimy je na ilość kawałków odpowiadającym ilości ryby oraz jej wielkości. Każdy kawałek
ciasta posypujemy przyprawą do ryb oraz majerankiem. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i zawijamy w ciasto, brzegi lekko sklejamy palcami. Żółtkiem smarujemy wierzch
ciasta. Tak przygotowane 'zawiniątka' umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy między
ciastem dość duże odstępy aby
ciasto mogło wyrosnąć i nie skleiło się z drugim kawałkiem ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu zarumienienia się
ciasta, ok 20-30 min.
Smacznego ;)
Panga to największy syf jaki można znaleźć wśród ryb, poczytaj trochę w necie o tym.
OdpowiedzUsuńJa akurat użyłam takiej ryby, Ty zawsze możesz wybrać inną, tak żeby Tobie to odpowiadało
Usuń