poniedziałek, 20 stycznia 2014

Mini pizzerki z ciasta francuskiego z rukolą

Jest czas karnawału, a więc zabawy, różnych imprez w tym domówek. A skoro imprezy to również dobre jedzenie a szczególnie małe przekąski. Mini pizzerki z cista francuskiego są idelne na ten okres w roku i różnej maści imprezy, nie wymagają dużych nakładów pracy i są proste w przygotowaniu oraz niedrogie a efekty są warte zachodu.

Mini pizzerki z ciasta francuskiego z rukolą

Składniki:
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • sól czosnkowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10dag wędliny w plastrach
  • rukola
  • 1 pomidor
  • 15dag startego zółtego sera
Na początku przygotowujemy bazę do pizzerek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżeczką otartej bazyli, mejeranku i oregano, doprawiamy do smaku solą czosnkową. Następnie nacinamy pomidora i sparzamy go wrzącą wodą. Usuwamy skórkę i kroimy w plastry, które następnie przekrawamy na pół. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Myjemy dokładnie liście rukoli.
Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów podobnej wielkości. Każdy z kwadracików smarujemy łyżeczką przygotowanej bazy. Nastęlnie nakładamy po kilka listków rukoli, kawałek wędliny, pół plasterka pomidora i posypujemy startym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra - dół z termoobiegiem. Nasze pizzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby każda miała miejsce do wyrośnięcia. Następnie blachę umieszczamy w piekarniku na ok 10 min, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni.
Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą i odrobiną sera.

Mini pizzerki z ciasta francuskiego z rukolą

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz